ZAXARi Club

Τι είναι το Horizon

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ZAXARi

  • 301
  • Thanked: 109 times
  • +185/-27
Τι είναι το Horizon
« στις: Δεκέμβριος 25, 2014, 02:15:05 πμ »

Δεν ξέρω για σας αλλά όσες φορές έχω τραβήξει φωτογραφία ή βίντεο, με την συσκευή τηλεφώνου μου να βρίσκεται σε κάθετο προσανατολισμό, το έχω μετανιώσει. Και συνήθως το μετανιώνω, όταν προσπαθώ να προβάλω το βίντεο ή τις φωτογραφίες σε μια συσκευή με μεγαλύτερο κάδρο. Είναι σαν να έκοψε κάποιος το πλάνο δεξιά και αριστερά. Ψάχνοντας για λύση, έπεσα πάνω σε μια εφαρμογή που λύνει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Το όνομα της είναι Horizon (ορίζοντας) και είναι διαθέσιμη σε Android και IOS. Τι κάνει το Horizon; Απλά σας αφήνει να τραβάτε βίντεο και φωτογραφίες με πάντα οριζόντιο προσανατολισμό ακόμα και αν το κρατάτε ανάποδα και κάθετα. Η κατανάλωση μπαταρίας επίσης, είναι σε άριστα επίπεδα. Δείτε τι μας είπε ο Στέλιος Πετράκης, συνιδρυτής και δημιουργός του Horizon.

Ποια ήταν η αφορμή για την δημιουργία της εφαρμογής;

Στέλιος Πετράκης: Πέρυσι το καλοκαίρι, διαπιστώσαμε ότι ανεβαίνουν πολλά βίντεο κάθετα, δηλαδή είχαν μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά. Ειδικότερα στο youtube, υπήρχαν πάρα πολλά τέτοια βίντεο. Έτσι, ψάξαμε να βρούμε αν υπάρχει κάποια εφαρμογή για κινητά που να λύνει αυτό το πρόβλημα. Είναι κάπως σπαστικό να βγάζεις ένα βίντεο κάθετα με το κινητό σου και να μην παίζει σωστά στην οθόνη σου. Δεν βρήκαμε κάποια και σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε μια δικιά μας. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα του Horizon.

Η ομάδα ποια είναι;

Σ.Π.: Δύο άτομα ουσιαστικά, ο Πέτρος Δουβαντζής, ο συνιδρυτής, και εγώ. Στην αρχή φτιάξαμε ένα πρωτότυπο, απλά για να δούμε αν δουλεύει κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με τον σχεδιαστή, Στράτο Σιφοστρατουδάκη από την Κρήτη, ο οποίος έκανε τα γραφικά. Όταν βγήκε η εφαρμογή, 14/1/2014, ήμασταν εμείς οι τρεις. Με τον Στράτο συνεργαζόμαστε κατά περίπτωση. Και όταν προέκυψε η ανάγκη και για ανάπτυξη της εφαρμογής σε Android, πάλι συνεργαστήκαμε με έναν εξωτερικό συνεργάτη για να μας βοηθήσει στην δημιουργία της. Αλλά η βασική ομάδα είναι δύο άτομα.

Σε ποιες πλατφόρμες είναι διαθέσιμη η εφαρμογή; Σκέφτεστε και για FirefoxOS;

Σ.Π.: Σε IOS και Android. Για το FirefoxOS υπάρχουν κάποιες σκέψεις αλλά επειδή είναι βασισμένο σε άλλες τεχνολογίες θα πρέπει να γίνει μια μελέτη πρώτα, να δούμε πόσο ώριμες είναι αυτές οι τεχνολογίες για να περάσουμε και στο λειτουργικό του Mozilla.

Πώς νιώθετε που επέλεξε η Sony την εφαρμογή σας;

Σ.Π.: Η συνεργασία με την Sony είναι κάτι αρκετά θετικό, γιατί ήμασταν από νωρίς σε επικοινωνία. Από όταν αρχίσαμε τη δημιουργία της εφαρμογής σε Android. Ούτως ώστε, να φέρουμε το Horizon όσο πιο γρήγορα γίνεται στο Android. Και όταν τελικά βγήκε η εφαρμογή στο market είδαν οι συνεργάτες της Sony ότι δουλεύει πολύ καλά και ότι μπορούσε να γίνει η ενσωμάτωσή της στην προεπιλεγμένη εφαρμογή της εταιρείας για κάμερες στις συσκευές κινητών της. Ουσιαστικά, ήταν κάτι πολύ εύκολο και γρήγορο και καλό για εμάς, γιατί θέλουμε ο κόσμος να μπορεί αν ανοίξει το Horizon όσο πιο εύκολα γίνεται. Και σε Android αυτό είναι πολύ πιο εύκολο πλέον, γιατί η Sony το έχει ως πρόσθετο στην εφαρμογή της κάμεράς της. Και μας χαροποίησε ιδιαίτερα, γιατί είμαστε μία από τις εφαρμογές που υποστηρίζει η Sony.

Η ποιότητα παραμένει ίδια και στο βίντεο και στη φωτογραφία; Διαβάζω έως 2K (2048 × 1080) ανάλυση;

Σ.Π.: Στο IOS υποστηρίζουμε έως και 2K ανάλυση αλλά επίσης υποστηρίζουμε και κάτι διαφορετικό που είναι το εξής: Παίρνουμε τη ροή (stream) από την κάμερα που είναι 2k και από αυτό, εξάγουμε σε 1080p την τελική εικόνα του βίντεο. Έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται ή μειώνεται η ποιότητά του. Φυσικά όταν βίντεο ξεκινάει από 1080p ανάλυση και είναι κάθετο, εμείς για να το κάνουμε πάντα οριζόντιο, προφανώς πρέπει να κόψουμε πάνω και κάτω κάποια πληροφορία. Αλλά αν ο χρήστης γυρνάει σε οριζόντιο προσανατολισμό τη συσκευή του, τότε λαμβάνουμε όλη την πληροφορία από την κάμερα. Οπότε, όσο πιο οριζόντια το κρατάει ο χρήστης, τόσο λιγότερη πληροφορία χάνεται. Από την άλλη, κάνουμε τη μετάβαση από οριζόντια λειτουργία σε κάθετη, πολύ πιο ομαλά ώστε να μην φαίνεται στο μάτι, ότι χάνεται πληροφορία. Φυσικά είναι κάτι το οποίο συνεχώς το βελτιώνουμε και συνέχεια θα προσθέτουμε νέες λειτουργίες.

Πέρα από τη Sony, η εφαρμογή είναι συμβατή με ενσωματωμένες λειτουργίες άλλων συσκευών; Για παράδειγμα λήψη πανοραμικών φωτογραφιών;

Σ.Π.: Αυτήν τη στιγμή δεν έχει τέτοιες λειτουργίες. Γενικότερα προσπαθούμε να την κάνουμε όσο πιο λιτή γίνεται από άποψη λειτουργικότητας. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μπουν σε μελλοντικές εκδόσεις. Αυτήν τη στιγμή η έκδοση της εφαρμογής σε Android μετράει 3 μήνες ζωής, ενώ η αντίστοιχη στο IOS πάνω από 11. Οπότε η Android έκδοση για να φτάσει σε χαρακτηριστικά την IOS, δηλαδή να μπουν μεγαλύτερες αναλύσεις για παράδειγμα, χρειάζεται κάποιο χρόνο. Σκοπός είναι να ενσωματώσουμε και άλλες λειτουργίες όπως για παράδειγμα, HDR φωτογραφίες/ βίντεο ή τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας του κλείστρου της κάμερας, και παρόμοια, τα οποία συνεχώς εξελίσσουμε. Και στις δύο πλατφόρμες. Επίσης οι δημοσιογράφοι είναι ένα μέρος των χρηστών που μας ενδιαφέρει, επειδή είστε συνέχεια στον δρόμο και προφανώς δεν θέλετε να σκέφτεστε πώς θα βγει η φωτογραφία ή το βίντεο. Οπότε φαντάζομαι ότι βολεύει μια τέτοια εφαρμογή για να βγάζετε βίντεο ή φωτογραφίες, όπως και να κρατάτε τη συσκευή.

Τα επόμενα βήματα σας; Τι άλλο έρχεται;

Σ.Π.: Αυτήν τη στιγμή η εφαρμογή εξελίσσεται και στο IOS και στο Android με συνεχείς αναβαθμίσεις. Στο Android βγαίνουν πιο γρήγορα, γιατί η διαδικασίες με την Google είναι πιο ταχείς. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και μια βιβλιοθήκη, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι προγραμματιστές για να ενσωματώσουν, σε δικές τους εφαρμογές, τις δυνατότητες του Horizon. Οπότε φτιάχνουμε ένα sdk για προγραμματιστές εφαρμογών για κινητά, που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία μας, για να βελτιώσουν τις δικές τους.

Πότε με το καλό θα κυκλοφορήσει;

Σ.Π.: Με το νέο έτος και εργαζόμαστε πυρετωδώς πάνω σε αυτό. Θα λειτουργήσει αρχικά, πιλοτικά σε κάποιους πελάτες. Αν δούμε ότι όλα πάνε καλά και τρέχει σωστά, από το τέλος Γενάρη θα είναι δημόσια διαθέσιμο. Από εκεί και πέρα η εξέλιξη του Horizon θα είναι αυτή. Δηλαδή θα δούμε πώς θα πάει η βιβλιοθήκη που εξελίσσουμε, και αυτό το κομμάτι της επιχείρησης ουσιαστικά. Παράλληλα θα τρέχουν οι εφαρμογές σε IOS και Android και θα κοιτάξουμε για νέες πλατφόρμες.

Δείτε το βίντεο για να δείτε ακριβώς πώς δουλεύει.


Την εφαρμογή μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ για IOSκαι από εδώ για Android η να κάνετε διαδικτυακή δοκιμή εδώ.