ZAXARi Club

Ατοπική δερματίτιδα και αντιμετώπιση

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kostanti

  • 1
  • Thanked: 3 times
  • +0/-0
  • ZAXARi Club
Ατοπική δερματίτιδα και αντιμετώπιση
« στις: Φεβρουάριος 11, 2015, 09:37:32 πμ »

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια, υποτροπιάζουσα, εξαιρετικά κνησμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος, που συχνά προηγείται της ανάπτυξης αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος. Εμφανίζει σημαντική νοσηρότητα που οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο ή την εργασία του ασθενούς, συναισθηματικό stress και κόστος στην οικογένεια αλλά και την κοινωνία συνολικά .
Οι επιδημιολογικές μελέτες που έχουν λάβει χώρα κατά την τελευταία δεκαετία αφορούν στον επιπολασμό της ατοπικής δερματίτιδας αλλά και στον καθορισμό παραγόντων κινδύνου για τη νόσο. Οι περισσότερες συμφωνούν για μία σταθερή αύξηση της επίπτωσης της νόσου μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στις περισσότερες χώρες έχει βρεθεί να επηρεάζει το 10%-20% των παιδιών κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Όπως συμβαίνει και με τα άλλα ατοπικά νοσήματα, ο ορισμός πρέπει να καλύψει γιατρούς, επιδημιολόγους και ανοσολόγους ερευνητές και έτσι περιλαμβάνει τόσο κλινικά όσο και μηχανιστικά στοιχεία. Ως εκ τούτου, δεν είναι ιδανικός. Ένας ακόμη λόγος αποτελεί το ότι είναι δύσκολο να τυποποιηθούν έγκυρα και αναπαραγώγιμα διαγνωστικά κριτήρια, των οποίων το νόημα να παραμένει ανέπαφο όταν εφαρμόζονται ή μεταφράζονται στις διάφορες γλώσσες.

Οι δυνητικοί παράγοντες κινδύνου έναρξης της νόσου είναι διαφορετικοί και πρέπει να διακρίνονται από αυτούς που ευθύνονται για τη διατήρηση ή τις εξάρσεις της. Πολλές έρευνες στις περιβαλλοντικές επιδράσεις εντόπισαν ότι το γονεϊκό ιστορικό ατοπίας ή εκζέματος και περισσότερο η ατοπία της μητέρας είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου. Επίσης, οι περισσότερες μελέτες πληθυσμού της ΑΔ σε μαθητές σχολείων δείχνουν μία μικρή αλλά συγκεκριμένη υπερίσχυση του γυναικείου φύλου (θήλεα/άρρενα : 1.3/1).


Μελέτες που δείχνουν ότι το κάπνισμα της μητέρας κατά την κύηση ή τη γαλουχία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΑΔ δεν έχουν λάβει υπόψη το οικογενειακό ιστορικό ατοπίας και δεν επιβεβαιώοντια πάντα. Τέλος, παραμένει υπό ερώτημα η σημασία μερικών προσφάτως προταθέντων παραγόντων κινδύνου όπως η παρατασική εγκυμοσύνη, η αυξημένη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπών, η χημική βλάβη στο βλεννογονικό και επιδερμικό φραγμό, το σκληρό νερό και ο μήνας γέννησης.[/justify]

Η κληρονομικότητα στην ΑΔ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Υπάρχει υποψία ότι περισσότερα από 12 γονίδια σχετίζονται με την ατοπία, ενώ φαίνεται απίθανη η κυριαρχία και επίδραση ενός μόνο γονιδίου. Το πιο πειστικό σενάριο είναι η αλληλεπίδραση πολλαπλών ομάδων γονιδίων όπου το καθένα ξεχωριστά συνεισφέρει σ’ένα μικρό ποσοστό στην παθοφυσιολογία της ατοπικής προδιάθεσης.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ΑΔ ξεκινά μέσα στους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Η κατανομή του εκζέματος είναι ισομορφική και γενικά εξαρτάται από την ηλικία. Κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία επικρατεί η συμμετοχή της περιοχής του προσώπου και των εκτατικών επιφανειών. Στους ενήλικες η κατανομή είναι περισσότερο στις καμπτικές (ζεστές και υγρές) περιοχές. Οι εκδορές συχνά είναι έκδηλες σαν αποτέλεσμα του κνησμού. Το έκζεμα της ΑΔ είναι πολυμορφικό. Οι τρεις φάσεις που μπορεί να συμβαίνουν σαν ακολουθία ή να παρατηρούνται ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία στον ίδιο ασθενή είναι: η οξεία (φυσαλιδώδες, εξιδρωματικό και ερυθηματώδες δέρμα), η υποξεία (πεπαχυσμένο, με εφελκίδες και περισσότερο ιώδες δέρμα) και η χρόνια (ξηρό, αποφολιδωμένο, με εκδορές και λειχηνοποιημένο δέρμα). Χαρακτηριστικά τέλος είναι και τα ανοσοϊστοχημικά ευρήματα των διαφορετικών φάσεων του εκζέματος αντίστοιχα. Σημεία που δε συμμετέχουν συχνά στο έκζεμα είναι η μύτη και η ρινοπαρειακή περιοχή του προσώπου καθώς και η περιοχή των σπάργανων στα βρέφη.

Αρκετή σημασία έχει δοθεί στο ρόλο των μικροοργανισμών στη παθογένεια της νόσου. Ο ρόλος τους σαν αλλεργιογόνα που συντηρούν τη φλεγμονή και όχι σαν παθογόνα του δέρματος είναι ιδιαίτερης σημασίας. Φαίνεται ότι ο τροποποιημένος δερματικός φραγμός των ασθενών με ΑΔ αποτελεί εύκολη δίοδο για πολλά παθογόνα που αποκτούν έτσι πρόσβαση στο ανοσολογικό σύστημα και ενεργοποιούν μαστοκύτταρα, βασεόφιλα, κύτταρα Langerhans κλπ. Ο πιο καλά μελετημένος και ευρέως αναγνωρισμένος μικροοργανισμός – εκλυτικός παράγοντας της νόσου είναι ο Staphylococcus aureus.[/justify]


Η τήρηση της καθημερινής φροντίδας του δέρματος με προσεκτική ενυδάτωση ακολουθούμενη από την εφαρμογή ενός δραστικού λιπαντικού και η σωστή χρήση τοπικών στεροειδών που μειώνουν τη δερματική φλεγμονή είναι κρίσιμα στον έλεγχο του κνησμού και του εξανθήματος Γενικά μέτρα μείωσης του τραυματισμού του δέρματος είναι τα βαμβακερά ρούχα και κλινοσκεπάσματα, τα γάντια και οι κάλτσες σε βρέφη και παιδιά και τα καλά κομμένα νύχια. Το μπάνιο πρέπει να γίνεται καθημερινά με βύθισμα σε λεκάνη για την εμβροχή όλου του σώματος για 10-15’ περίπου σε χλιαρό νερό. Μειώνει τον κίνδυνο βακτηριακής επιμόλυνσης, ενώ συγχρόνως ανακουφίζει από τον κνησμό. Πρέπει να αποφεύγεται η τριβή με σφουγγάρι ή πετσέτα και η κατάχρηση σαπουνιών. Τα λιπαντικά και αποφρακτικά προϊόντα ανακουφίζουν προσωρινά από την ξηρότητα του ατοπικού δέρματος και πρέπει να εφαρμόζονται αμέσως  (εντός 3 λεπτών το πολύ) μετά το μπάνιο κι ενώ το δέρμα είναι ακόμα υγρό. Βοηθούν στη διατήρηση της κερατίνης στιβάδας και τη λειτουργία του δερματικού φραγμού.  Μπορούν να εφαρμόζονται πολλές φορές την ημέρα με τη μορφή κρέμας ή αλοιφής και δεν πρέπει να περιέχουν αλκοόλ ή άρωμα τα οποία είναι ερεθιστικά.[12] Ανακουφιστική και αντιφλεγμονώδη δράση έχουν και τα προιόντα με βάση τη βρώμη, που αποτέλεσαν για πολλά χρόνια τη βασική θεραπεία εκζεματικών δερματοπαθειών, παραμένουν δε χρήσιμα και σήμερα. Η κατανόηση από τον ασθενή των οδηγιών της φροντίδας του δέρματός του αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της ΑΔ.Δερματολογική κλινική για θεραπείες δέρματος dermadvance.gr.

Φαρμακείο με προϊόντα για την βελτίωση της υφής του δέρματος pharmacytop.gr.

Φαρμακείο με προϊόντα για καταπολέμηση της ατοπικής δερματίτιδας pharmacyway.gr.