ZAXARi Club

Raspberry Pi - Τι είναι και γιατί θα θέλατε ένα

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Hrwas

  • 39
  • Thanked: 11 times
  • +4/-0
  • ZAXARi Club
Raspberry Pi - Τι είναι και γιατί θα θέλατε ένα
« στις: Φεβρουάριος 08, 2015, 10:44:34 μμ »
Το Raspberry Pi είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, και έχει εξελιχθεί σε φαινόμενο. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του Raspberry Pi 2 κάνουμε μια ανασκόπηση στο τι είναι το ιδιαίτερο αυτό σύστημα, ποιες είναι οι δυνατότητές του, και γιατί αξίζει να αγοράσουμε ένα.

Τι είναι το Raspberry Pi

To Rasppberry Pi είναι ένας πλήρης υπολογιστής με μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Η τελευταία του έκδοση, Raspberry Pi 2, με τετραπύρηνο επεξεργαστή τύπου ARM και 1GB RAM κοστίζει γύρω στα 45 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ ξεχωριστά θα βρούμε το πλήρες kit με όσα χρειάζονται για να το αξιοποιήσουμε.

Παρά τον ελάχιστον όγκο του, το Raspberry Pi διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή 900MHz, διπύρηνη κάρτα γραφικών, 1GB RAM, τέσσερις θύρες USB, έξοδο HDMI, τροφοδοτείται μέσω Micro USB, και 40 pins γενικής χρήσης για σύνδεση με άλλα ηλεκτρονικά και περιφερειακά.

Η σημαντικότερη καινοτομία της νέας έκδοσης του Raspberry Pi είναι πως θα μπορεί να τρέξει τα επερχόμενα Windows 10, τα οποία μάλιστα θα διατίθενται δωρεάν για τη συσκευή μέσω του Windows Developer Program for IoT.

Πώς ξεκίνησε το Raspberry Pi

To 2006, στο πανεπιστήμιο του Cambridge, μια ομάδα εργαζομένων στο τμήμα Computer Laboratory ανησυχούσε για το μειωμένο ενδιαφέρον των φοιτητών στην πληροφορική, καθώς και τις περιορισμένες γνώσεις τους.

Η ομάδα αυτή, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τους Eben Upton, Rob Mullins, Jack Lang, και Alan Mycroft, σκέφτηκε πως η λύση θα ήταν ένας εξαιρετικά μικρός και προσιτός υπολογιστής.

Με ένα τέτοιο οικονομικό σύστημα, θα ήταν δυνατόν να διδάσκεται πρακτικά η πληροφορική στα σχολεία, και να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους μαθητές.

Ενώ η ομάδα σχεδίασε αρκετά αρχικά πρωτότυπα του Raspberry Pi, πρέπει να αναλογιστούμε πως το 2006 υπήρχαν σημαντικοί περιορισμοί, λόγω του υψηλού κόστους και χαμηλής ισχύος των επεξεργαστών για mobile συσκευές.

Σταδιακά, όμως, με την κυκλοφορία του πρώτου iPhone το 2007 και την μετέπειτα επέλαση των smartphones, το κόστος της τεχνολογίας άρχισε να μειώνεται αρκετά για να γίνει βιώσιμη η υλοποίηση του Raspberry Pi.

Το 2008, με τη συνεργασία των Pete Lomas και David Braben δημιουργήθηκε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Raspberry Pi Foundation. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο Raspberry Pi, με τα Model A, Model A+ και Model Β.

Τα μοντέλα αυτά διέθεταν επεξεργαστή ΑRMv6k στα 700 MHz, 256MB RAM, κάρτα γραφικών Broadcom VideoCore IV, και κατανάλωση από 1 έως 3.5 watt, ενώ η αποθήκευση των δεδομένων γινόταν σε κάρτες SD, SDHC και MicroSD.
Μόνο to Raspberry Pi Model B, μέσα σε δύο χρόνια από όταν βγήκε στη μαζική παραγωγή, πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια κομμάτια.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Model B rev 2 και Model B+ με 512MB RAM. Τον Οκτώβριο του 2014, οι συνολικές πωλήσεις προσέγγιζαν τα 4 εκατομμύρια.

Η πιο πρόσφατη έκδοση, που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2015, Raspberry Pi Generation 2 Model B, ανέβασε τη RAM στο 1GB και εξαπλασίασε την ταχύτητα του επεξεργαστή, με τον τετραπύρηνο Cortex-A7 (ARMv7), ενώ έχει διπύρηνη κάρτα γραφικών.

Τι μπορούμε να κάνουμε με το Raspberry Pi

Ενώ είναι εντυπωσιακό πώς αυτή η υπολογιστική ισχύς συγκεντρώνεται σε τόσο λίγο χώρο και με τόσο χαμηλό κόστος - σημαντικά χαμηλότερο από ενός smartphone - το ερώτημα είναι το τι μπορούμε να κάνουμε με το Raspberry Pi.

Όπως αποδεικνύεται, με μεράκι και φαντασία οι εφαρμογές του Raspberry Pi είναι πρακτικά απεριόριστες.

Απλές εφαρμογές του Raspberry Pi

Κατ' αρχάς, συνδέοντάς το σε μια οθόνη και προσθέτοντας πληκτρολόγιο και ποντίκι, έχουμε έναν πλήρη υπολογιστή, ο οποίος υποστηρίζει συγκεκριμένες διανομές Linux και στο μέλλον τα Windows 10.

Αυτή τη στιγμή, οι διανομές που υποστηρίζονται στην τελευταία έκδοση του Raspberry Pi είναι οι εξής:

Raspbian
OpenELEC
OSMC
Snappy Ubuntu Core
Debian Jessie

Μία από τις πιο πρακτικές εφαρμογές του Raspberry Pi είναι ως ένα Media Center PC για να παίζουμε ταινίες στην τηλεόρασή μας, χάρη στο OSMC που είναι βασισμένο στο Kodi (πρώην XBMC).

Αν είμαστε λάτρεις του Minecraft, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Raspberry Pi αποκλειστικά για αυτό, με την ειδική έκδοση Minecraft Pi edition.

Όσοι γουστάρουμε retro gaming, μπορούμε να φορτώσουμε emulators και να έχουμε ένα μηχάνημα με αμέτρητα παιχνίδια του NES, SNES, Megadrive, ή ακόμα και Arcade.

Οι πιο μερακλήδες, μάλιστα, μπορεί να φτιάξουν και ειδική θήκη που να παραπέμπει στο emulated σύστημα.
Συνδέοντας έναν εξωτερικό δίσκο πάνω, μπορούμε να μετατρέψουμε το Raspberry Pi σε ένα αποκλειστικό σύστημα για κατέβασμα Torrent, χωρίς να απασχολούμε τους πόρους του υπολογιστή μας.

Μπορούμε επίσης, με τον εξωτερικό δίσκο, να στήσουμε ένα προσωπικό Cloud service, ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας μέσω Internet από οπουδήποτε στον κόσμο, και να μην χρειαζόμαστε υπηρεσίες όπως το Dropbox ή το Google Drive.

Είναι επίσης απόλυτα εφικτό να στήσουμε έναν οικιακό Web Server, για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε ιστοσελίδες μέσα από το δικό μας Hosting - πιο πολύ σαν πείραμα, βέβαια, όχι για ένα κανονικό site.

Προχωρημένες εφαρμογές του Raspberry Pi

Τα παραπάνω μπορεί να τα κάνει ο καθένας μας με ένα Raspberry Pi.

Με τα κατάλληλα πρόσθετα εξαρτήματα, όμως, το Raspberry Pi μπορεί να είναι η βάση για μια μικρογραφία καμπίνας ηλεκτρονικών παιχνιδιών

για μια κανονική καμπίνα, ενσωματωμένη σε τραπέζι

να χρησιμοποιηθεί σαν ο "εγκέφαλος" σε συστήματα οικιακού αυτοματισμού, και μάλιστα με φωνητικές εντολές μέσω ενός iPhone

σαν χρονόμετρο για φωτογραφίες time-lapse

μέχρι και για τη δημιουργία ρομπότ.