ZAXARi Club

Θέρμανση τι με συμφέρει

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Sofos

  • 9
  • Thanked: 4 times
  • +4/-0
  • ZAXARi Club
Θέρμανση τι με συμφέρει
« στις: Ιανουάριος 01, 2015, 09:00:59 μμ »







Σήμερα επικρατεί ένα χάος σε σχέση με τα συστήματα θέρμανσης και τις τιμές τους.  Πόσο στοιχίζει όμως αυτή σχετικά με την κατανάλωση και όχι με την αγορά και εγκατάσταση της;


1) Πόσες kWh θα χρειαστώ για τη θέρμανση μου;


Οι θερμαντικές μας ανάγκες σε kWh είναι μια παράμετρος η οποία εξαρτάται από επί μέρους στοιχεία όπως για παράδειγμα σε ποια περιοχή της χώρας κατοικούμε ή το εάν το σπίτι μας είναι θερμομονωμένο ή όχι.


Σίγουρα, ένας ακριβής υπολογισμός απαιτεί ειδική μελέτη από Μηχανολόγο Μηχανικό. Ωστόσο, μπορούμε κατά προσέγγιση να δώσουμε μια τάξη μεγέθους η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας πρώτος οδηγός για τους υπολογισμούς μας.



Νότια Ελλάδα


Μονοκατοικία με μόνωση: 35 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 115 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 25 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 95 kWh/m2/έτος



Κεντρική Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 55 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 185 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 45 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 145 kWh/m2/έτος



Βόρεια Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 75 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 245 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 65 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 195 kWh/m2/έτος



Προσοχή: Όπως προαναφέρθηκε για να ξέρουμε πόσες ακριβώς kWh απαιτούνται για τη θέρμανση του σπιτιού μας χρειάζεται μελέτη από Μηχανολόγο Μηχανικό.




2) Τι ποσότητα καυσίμου θα χρειαστεί να καταναλώσω και πόσο θα μου κοστίσει;



Αφού υπολογίσουμε τις kWh που θα χρειαστούμε, το επόμενο βήμα είναι, βάσει αυτής της κατανάλωσης και της θερμογόνου δύναμης κάθε καυσίμου, δηλ. του πόσο αποδίδει να υπολογίσουμε ποιά ποσότητα καυσίμου θα χρειαστούμε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.



Πετρέλαιο


Το πετρέλαιο έχει θερμογόνο δύναμη 11,9 KWh/lt. Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει 11,9 KWh θερμικής ενέργειας. Ωστόσο, η τελική αποδιδόμενη θερμική ενέργεια εξαρτάται από το βαθμό απόδοσης του καυστήρα μας. Θεωρώντας, για παράδειγμα, βαθμό απόδοσης 90%, για κάθε kWh θέρμανσης που θα χρειαστούμε, απαιτούνται: 1/(11,9x 0.9) = 0,093 λίτρα πετρελαίου.


Λαμβάνοντας υπόψιν ότι φέτος (περίοδος 20114-2015) το μέσο κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται να υποχωρήσει στα 1,150 ευρώ ανά λίτρο, από τα 1,259 ευρώ ανά λίτρο όπου είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014, το κόστος για κάθε κιλοβατώρα θερμικής ενέργειας με πετρέλαιο υπολογίζεται στα 0,093 x 1,150 ευρώ =  0,107 ευρώ. Θα πρέπει πάντως να λάβουμε υπόψη ότι σε περίπτωση που κάποιος δικαιούται το επίδομα θέρμανσης  τότε το κόστος ανά λίτρο πετρελαίου μειώνεται.



Φυσικό αέριο



Η θερμογόνος δύναμη του φυσικού αερίου δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από τη σύσταση του. Μια μέση τιμή που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι τα 11,5 kWh/Nm3. Ωστόσο, στην περίπτωση του αερίου, η χρέωση δε γίνεται βάσει του όγκου κατανάλωσης αλλά βάσει των καταναλισκόμενων kWh.


Έτσι, βάσει της μέσης τρέχουσας τιμής (Σεπτέμβριος 2014), κάθε κιλοβατώρα θέρμανσης με φυσικό αέριο κοστίζει 0,068 ευρώ. Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις τρέχουσες τιμές φυσικού αερίου δείτε στις σελίδες των εταιρειών.



Υγραέριο



Οι υπολογισμοί για το υγραέριο (LPG) θα γίνουν με την ίδια λογική όπως και παραπάνω. Το υγραέριο έχει θερμογόνο δύναμη περίπου  6,61 KWh/lt και η απόδοση των σύγχρονων συστημάτων καυστήρα - λέβητα υγραερίου  φτάνει το 99%. Γι αυτή την απόδοση, για να πάρουμε 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτούνται: 1/(6,61x 0.99) =0,153 lt.


Θεωρώντας ένα μέσο κόστος για το υγραέριο 0,8 ευρώ/λίτρο τότε κάθε kWh θερμικής ενέργειας με τη χρήση υγραερίου κοστίζει: 0,153 x 0,8 ευρώ = 0,1224 ευρώ.


Κλιματισμός


Τα κλιματιστικά είναι συσκευές ιδιαίτερα αποδοτικές. Και αυτό διότι λόγω του βαθμού απόδοσης τους (1,5 - 2 για τα συμβατικά, γύρω στο 4 για τα κλιματιστικά με inverter) καταναλώνουν λιγότερο συγκριτικά ρεύμα για την παραγωγή θερμικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι, εάν υποθέσουμε πως έχουμε με κλιματιστικό με απόδοση 2, τότε για κάθε kWh ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουμε παίρνουμε θερμική ενέργεια 2 kWh.


Συνεπώς, για 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτείται 0,5 kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε εάν επιλέξουμε τη λύση του κλιματιστικού, είναι το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση μεταπηδούμε σε άλλη κλίμακα χρεώσεων για τον ηλεκτρισμό λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος στην περίπτωση πολλών ωρών λειτουργίας καθημερινά.



Έτσι, θεωρώντας ένα μέσο κόστος 0,18 ευρώ / kWh (σημ. το κόστος ρεύματος είναι ενδεικτικό και για τους υπολογισμούς σας θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη την τιμή που πληρώνετε εσείς την τρέχουσα περίοδο, ανατρέχοντας για παράδειγμα στο λογαριασμό της ΔΕΗ), κάθε kWh θερμικής ενέργειας με κλιματιστικό απόδοσης 2, απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια 0,5 kWh μας κοστίζει: 0,5 x 0,18 ευρώ = 0,09 ευρώ. Εάν όμως έχουμε ήδη υψηλή κατανάλωση ρεύματος για τις υπόλοιπες χρήσεις του σπιτιού και σε αυτή προστεθεί η κατανάλωση για τη θέρμανση, τότε το κόστος ανά KWh που θα πληρώσουμε πιθανόν να ανέβει πολύ υψηλότερα από το 0,18 ευρώ με το οποίο κάναμε τους υπολογισμούς. Το πρόβλημα δηλαδή με το ρεύμα είναι ότι δεν έχει σταθερή τιμή χρέωσης, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.


Είναι σαφές πάντως ότι όσο μεγαλύτερη απόδοση έχει η συσκευή μας τόσο μειώνεται το κόστος της θέρμανσης αλλά αυξάνεται το κόστος αγοράς της. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι η ποιότητα της θέρμανσης που παρέχει το κλιματιστικό σε καμία περίπτωση δεν είναι εφάμιλλη εκείνης που προσφέρει η κεντρική θέρμανση ή άλλες μορφές ομοιόμορφης κατανομής της θέρμανσης στο σπίτι. 


Πέλλετ


Η θερμογόνος δύναμη των πέλλετ δεν είναι σταθερή αλλά παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις, κυρίως ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα των πέλλετ που θα προμηθευτούμε. Μία μέση τιμή πάντως είναι 5 KWh/ Kg.


Άρα για απόδοση του καυστήρα γύρω στο 85%, για θερμική ενέργεια 1KWh απαιτούνται 1/(5 x 0.85) = 0,24 Kg πέλλετ με μέσο κόστος 0,27 ευρώ/kg. Οπότε το συνολικό κόστος για 1KWh θέρμανσης από πέλλετ: 0,0648 ευρώ. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή των πέλλετ δεν είναι σταθερή αλλά επηρεάζεται πολύ από την προσφορά και τη ζήτηση. Εκτιμάται ότι, όσο περισσότερο ζήτηση υπάρχει, τόσο θα ανεβαίνει η τιμή.



Αντλίες θερμότητας


Βασικό χαρακτηριστικό των αντλιών θερμότητας, το οποίο καθορίζει και το κόστος λειτουργίας κάθε συστήματος, είναι ο συντελεστής απόδοσης COP (Coefficient Of Performance). Πρόκειται για το λόγο της θερμικής ισχύος που το σύστημα αποδίδει προς την ηλεκτρική ισχύ που καταναλώνει. Για τις συμβατικές αντλίες θερμότητας ο συντελεστής απόδοσης κυμαίνεται από 2,5 μέχρι 3. Εάν όμως η αντλία συνδυαστεί με γεωεναλλάκτη, ο συντελεστής μπορεί να είναι έως και 5.


Θεωρώντας τον συντελεστή COP =  3, τότε για 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτούνται: 1/3 kWh = 0,33 kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Οπότε για ένα μέσο κόστος ηλεκτρισμού της τάξης του 0,18 ευρώ / kWh, το τελικό κόστος για 1 kWh θερμικής ενέργειας με αντλίες θερμότητας ανέρχεται σε: 0,33 x 0,18 ευρώ = 0,0594 ευρώ.


3) Συμπληρωματική θέρμανση διαμερίσματος


Υπάρχουν μέθοδοι θέρμανσης οι οποίες κατά κύριο λόγο προορίζονται για την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος συστήματος και σε συνδυασμό με το πετρέλαιο π.χ. Τέτοια συστήματα είναι τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, οι θερμοπομποί, οι σόμπες πέλλετ και τα ενεργειακά τζάκια. Βεβαίως, ανάλογα με το χώρο που πρέπει να θερμανθεί και τις ανάγκες του καταναλωτή, τα παραπάνω συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αποκλειστική πηγή θέρμανσης. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις πχ μικρός ενιαίος χώρος μπορεί πράγματι να συμφέρει οικονομικά η χρήση τους ως κύρια εστία θέρμανσης, αλλά αυτό είναι για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι μόνο εάν προηγηθεί η απαραίτητη μελέτη.


Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, στους υπολογισμούς που ακολουθούν δε θα χρησιμοποιήσουμε την προηγούμενη συλλογιστική, βάσει της οποίας το συνολικό κόστος για τη θέρμανση ολόκληρης της κατοικίας μπορούσε να υπολογιστεί βάσει των συνολικών μας αναγκών σε kWh επί το κόστος κάθε kWh, αλλά θα καταλήξουμε σε εκτιμώμενα κόστη βάσει των χαρακτηριστικών κάθε συστήματος θέρμανσης.


Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης


Αυτό που σε πρώτη φάση είναι σημαντικό στην περίπτωση που επιλέξουμε την υπέρυθρη θέρμανση είναι να γίνει η σωστή επιλογή του αριθμού των πάνελ και της ισχύος τους ανάλογα με το χώρο που επιθυμούμε να θερμάνουμε. Η επιλογή αυτή, εκτός φυσικά από τα τετραγωνικά του χώρου, έχει να κάνει με μια σειρά από παράγοντες όπως ο όγκος του χώρου, η μόνωση και η τοποθεσία του.


Παρακάτω δίνουμε κάποια ενδεικτικά στοιχεία σχετικά με την επιφάνεια που μπορεί να καλύψει κάθε θερμαντικό πάνελ ανάλογα με την ισχύ του. Οι τιμές αφορούν μέτρια μονωμένους χώρους με μέσο ύψος οροφής 2,5 μέτρα. Προτείνεται, σε περίπτωση που η μόνωση το χώρου δεν είναι ικανοποιητική, να χρησιμοποιηθεί εκείνο το πάνελ με την αμέσως μεγαλύτερη ισχύ από εκείνη που προκύπτει βάσει του παρακάτω πίνακα.



ΙΣΧΥΣ (W)           ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ( m2)
450                              9
850                             18
900                             22



Έτσι, ένα πάνελ 400 W (δηλ. 0,4 Kw) για λειτουργία 8 ωρών και θεωρώντας μια μέση χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος στα 0,18 ευρώ/kwh έχει κόστος:  0,4 x 8 x 0,18 ευρώ = 0,576 ευρώ.


Αυτό που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι είναι πολύ σημαντικό τα θερμαντικά πάνελ, σε περίπτωση που απαιτούνται περισσότερα του ενός σε κάποιο χώρο, να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε το θερμαντικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, ασχέτως των παραγόμενων kWh θερμικής ενέργειας, να είναι ικανοποιητικό. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν την ιδιαιτερότητα να θερμαίνουν σώματα και αντικείμενα σε συγκεκριμένη εμβέλεια (5 - 6 μέτρα κατά μέσο όρο) και όχι τον αέρα του χώρου.



Σόμπες πέλλετ


Οι σόμπες πέλλετ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις σόμπες αέρα, οι οποίες θερμαίνουν μέσω της έκλυσης θερμού αέρα, και τις σόμπες νερού ή καλοριφέρ, οι οποίες συνδέονται με το κεντρικό μας σύστημα και τα σώματα καλοριφέρ και ουσιαστικά λειτουργούν σαν κεντρικοί καυστήρες.



Αερόθερμες σόμπες πέλλετ

Οι αποδόσεις των αερόθερμων σομπών πέλλετ κυμαίνονται από 85% έως 92%. Έτσι, θεωρώντας μια αερόθερμη σόμπα πέλλετ με βαθμό απόδοσης 85% και θερμογόνο δύναμη για το πέλλετ 5 kwh/kg, προκύπτει ότι 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτεί 0,24 κιλά πέλλετ. Οπότε με τιμή για τα πέλλετ 0,27 ευρώ/kg, προκύπτει συνολικό κόστος: 0,0648 ευρώ ανά κιλοβατώρα.


Αυτό που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι το εξής: Το παραπάνω νούμερο αφορά το κόστος για κάθε κιλοβατώρα θερμικής ενέργειας που παράγεται και, όπως βλέπουμε, είναι το ίδιο που προέκυψε και στην περίπτωση του καυστήρα πέλλετ παραπάνω. Αυτό που διαφέρει από σύστημα σε σύστημα είναι η ονομαστική ισχύς, η οποία θα καθορίσει την κατανάλωση καυσίμου (σε κιλά στην περίπτωση των πέλλετ) που απαιτείται ανά ώρα. Έτσι, ενώ το κόστος ανά μονάδα θερμότητας είναι το ίδιο, μια σόμπα μέγιστης ισχύος 10 KW θα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από μία άλλη ισχύος 7 KW, καθώς η πρώτη καλείται να καλύψει περισσότερα τετραγωνικά και να αποδώσει περισσότερη ισχύ για τον ίδιο χρόνο λειτουργίας. Κατά μέσο όρο πάντως, μία αερόθερμη σόμπα πέλλετ ονομαστικής ισχύος 10 KW απαιτεί κατανάλωση 0.65 - 1.90 Kg/h.


Σόμπες πέλλετ καλοριφέρ


Οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ μπορούν να συνδεθούν με τα κεντρικά σώματα θέρμανσης μιας κατοικίας και να λειτουργήσουν είτε σε συνδυασμό με το βασικό μας καύσιμο με συμπληρωματικό τρόπο είτε να λειτουργήσουν σαν μοναδικές εστίες θέρμανσης.


Η ονομαστική ισχύς που απαιτείται στην περίπτωση των σομπών καλοριφέρ πέλλετ, δεδομένου ότι προορίζονται για τη θέρμανση του νερού που μέσω της κυκλοφορίας του στα θερμαντικά σώματα θα θερμάνει το σύνολο των χώρων του σπιτιού, είναι βεβαίως μεγαλύτερη.


Όπως και στην περίπτωση των αερόθεμων σομπών πέλλετ, η ισχύς των σομπών καλοριφέρ κυμαίνεται από 85% - 90% και το κόστος ανά kWh ενέργειας είναι το ίδιο. Αυτό που αλλάζει, αφού περνάμε σε υψηλότερα επίπεδα ονομαστικής ισχύος, είναι η ποσότητα του καυσίμου που καταναλώνεται την ώρα. Έτσι, μία σόμπα πέλλετ καλοριφέρ ονομαστικής ισχύος 15 Kw, η οποία μπορεί να καλύψει μία μέση κατοικία 100 - 110 τ.μ., μπορεί να απαιτεί κατανάλωση καυσίμου μεταξύ 1,2 - 4 kg / ώρα.



Ενεργειακά τζάκια



Τα ενεργειακά τζάκια χωρίζονται, όπως και οι σόμπες πέλλετ, σε δύο κατηγορίες: τα αερόθερμα και τα τζάκια καλοριφέρ ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο βαθμός απόδοσης μπορεί να φτάσει και το 80%. Οι υπολογισμοί όσον αφορά το κόστος ανά kWh μπορούν να γίνουν κατ’ αναλογία με τις προηγούμενες περιπτώσεις που παρατέθηκαν: Κόστος ανά kWh = (Κόστος καυσίμου ανά kg) / (Θερμογόνος δύναμη καυσίμου x Βαθμός απόδοσης συσκευής).


Το ίδιο ισχύει και για τα ενεργειακά τζάκια τα οποία αντί για πέλλετ καίνε καυσόξυλα, αλλάζοντας την θερμογόνο δύναμη στα 4,2 kWh/kg και μέσο κόστος καυσόξυλων στα 0,20 ευρώ/kg. Επίσης, αντίστοιχοι υπολογισμοί μπορούν να γίνουν και για τα παραδοσιακά τζάκια (δηλ. ανοιχτής εστίας), η απόδοση των οποίων κυμαίνεται γύρω στο 10%.


Στην περίπτωση των ενεργειακών τζακιών καλοριφέρ, η απαιτούμενη ονομαστική ισχύς αυξάνεται. Όπως και στην περίπτωση των σομπών πέλλετ καλοριφέρ, τα τζάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως μοναδική εστία θέρμανσης του νερού που θα κυκλοφορήσει στα σώματα μας είτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα, ως βοήθημα προς το κύριο καύσιμο μας.  Σε αυτή την περίπτωση ένα ενεργειακό τζάκι 16 Kw, το οποίο μπορεί να καλύψει συνολικό χώρο έως και 140 τετραγωνικά, έχει κατανάλωση η οποία από 1 έως 3,5 kg πέλλετ/h. Εάν τώρα το ενεργειακό τζάκι αντί για πέλλετ καίει καυσόξυλα, τότε η ωριαία κατανάλωση κυμαίνεται από 4 - 6 kg καυσόξυλα/h.


Ηλεκτρική θέρμανση


Στην περίπτωση της ηλεκτρικής θέρμανσης δηλ. ηλεκτρικές θερμάστρες, ηλεκτρικά καλοριφέρ κλπ τα πράγματα είναι σχετικά απλά καθώς για κάθε 1 kWh θερμικής ενέργειας που λαμβάνουμε απαιτείται 1 kWh ηλεκτρικής. Συνεπώς, οι ώρες λειτουργίας κάθε συσκευής σε συνδυασμό με τη χρέωση του ρεύματος θα μας δώσουν το τελικό κόστος.


Αυτό που θα πρέπει ξανά να τονιστεί είναι ότι οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν αποκλειστικά το κόστος της κατανάλωσης καυσίμου και όχι το συνολικό κόστος της θέρμανσης μας.





Αποσυνδεδεμένος Sofos

  • 9
  • Thanked: 4 times
  • +4/-0
  • ZAXARi Club
Απ: Θέρμανση τι με συμφέρει
« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 01, 2015, 09:33:44 μμ »
Αν επιλέξετε με βάση το οικονομικό, εκτός από τα αρχικό κόστος αγοράς λάβετε υπόψη σας και τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης.

Ενδεικτικά για κατοικία 100 τ.μ. και χειμερινή μόνο χρήση το κόστος λειτουργίας της θέρμανσης με πετρέλαιο εκτιμάται στα 1100 - 1700 ευρώ, με φυσικό αέριο στα 700 - 1000 ευρώ, με κλιματιστικά στα 1000-1500 ευρώ, με υπέρυθρα panel στα 300 -1100 ευρώ, με λοιπά ηλεκτρικά σώματα στα 2000 - 2500 ευρώ,  με σόμπες pellets στα 600 -1400 ευρώ, με ενεργειακό τζάκι στα 700 - 1400 ευρώ και με αντλίες θερμότητας στα 300-800 ευρώ.

Προσοχή στους χρόνους απόσβεσης που δίνουν οι εγκαταστάτες των συστημάτων θέρμανσης! Αν μένετε σε μικρό σπίτι ή/και δεν έχετε μεγάλες ανάγκες θέρμανσης/ψύξης τότε οι χρόνοι απόσβεσης μπορεί και να είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που σας διαφημίζουν.

Κάποια συστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για ψύξη, οπότε σας ανακουφίζουν από τα ενδεχόμενα έξοδα αγοράς ξεχωριστού εξοπλισμού ψύξης.


1) Θέρμανση με ρεύμα (ηλεκτρική)


Κυριότεροι τύποι ηλεκτρικής θέρμανσης είναι τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, οι θερμάστρες, οι θερμοπομποί, τα θερμαντικά πάνελ, οι θερμοσυσσωρευτές, οι ηλεκτρικοί λέβητες, τα αερόθερμα και κλιματιστικά. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της είναι:

Κυριότεροι τύποι ηλεκτρικής θέρμανσης είναι τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, οι θερμάστρες, οι θερμοπομποί, τα θερμαντικά πάνελ, οι θερμοσυσσωρευτές, οι ηλεκτρικοί λέβητες, τα αερόθερμα και κλιματιστικά. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της είναι:

•       Δεν υπάρχει ανάγκη αποθήκευσης καυσίμου
•       Ο εξοπλισμός συνήθως καταλαμβάνει μικρό ωφέλιμο χώρο
•       Μικρές ανάγκες συντήρησης εξοπλισμού
•       Ο ηλεκτρισμός είναι (σχεδόν πάντα) άμεσα διαθέσιμος


Ηλεκτρικά καλοριφέρ, κονβέκτορ, θερμοπομποί, θερμαντικά πάνελ

•   Περιέχουν αντιστάσεις που θερμαίνονται
•   Είναι φτηνά με υψηλό όμως κόστος λειτουργίας
•   Είναι αθόρυβα και έχουν άμεση απόδοση
•   Προτείνονται περισσότερο για τοπική θέρμανση και όχι ολόκληρου του σπιτιού

Θερμάστρες – κάτοπτρα με λυχνίες αλογόνου, χαλαζία υπέρυθρης κλπ

•   Εκτός από το υψηλό κόστος λειτουργίας χρειάζονται και ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση τους καθώς αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης εγκαυμάτων και πυρκαγιάς
•   Επίσης το φως που παράγουν είναι ενοχλητικό για τον άνθρωπο

Αερόθερμα, κλιματιστικά, Fancoil

•   Το κύριο πρόβλημα τους είναι ότι παράγουν θερμό και ξηρό αέρα που ανασηκώνει τη σκόνη στο χώρο, δημιουργώντας προβληματικές συνθήκες άνεσης, ιδιαίτερα για άτομα με αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα (το ίδιο σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζουν και τα κεντρικά συστήματα αεραγωγών)

•   Επίσης είναι θορυβώδη, θερμαίνουν ανομοιόμορφα το χώρο (κρύο πάτωμα – ζεστή οροφή) και ο χώρος κρυώνει γρήγορα μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους (σε αντίθεση με τα συμβατικά καλοριφέρ)

•   Τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter έχουν μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και μειωμένα επίπεδα θορύβου σε σχέση με τα συμβατικά

•   Τα fancoil έχουν μειωμένη κατανάλωσης ενέργειας σε συνδιασμό με κάποια αντλία θερμότητας
•   Τα κλιματιστικά χρειάζονται τακτική συντήρηση των φίλτρων που διαθέτουν

Ηλεκτρικοί λέβητες

•   Οι ηλεκτρικοί λέβητες περιέχουν ηλεκτρικές αντιστάσεις που θερμαίνουν το νερό που περιέχουν και από εκεί τα καλοριφέρ

•   Είναι αθόρυβοι, έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης και δεν καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο, ωστόσο έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας

Ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων

•   Έχουν μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με τους συμβατικούς επειδή ιονίζουν το νερό κάνοντας το να θερμαίνεται ταχύτερα

•   Υπάρχουν διάφορες τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή τους (διάβρωση σωληνώσεων και καλοριφέρ, τριφασικό ρεύμα κλπ) γι’ αυτό προτείνεται η χρήση εξειδικευμένου συνεργείου στην εγκατάσταση τους

Ενδοδαπέδια θέρμανση με ηλεκτρικές αντιστάσεις

•   Η ενδοδαπέδια θέρμανση που χρησιμοποιεί ηλεκτρικές αντιστάσεις αντί για σωληνώσεις νερού, είναι πιθανό να δημιουργεί υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία με τα οποία ερχόμαστε σε άμεση επαφή

•   Εξαίρεση αποτελεί η ενδοδαπέδια θέρμανση με θωρακισμένους ηλεκτροφόρους αγωγούς (μηδενίζουν τα ηλεκτρικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος) και διπλού πυρήνα (twin-core - μειώνουν τα μαγνητικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος)


Θερμοσυσσωρευτές

•  Οι θερμοσυσσωρευτές διαθέτουν αντιστάσεις που φορτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας (με το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ) θερμαίνοντας τα υλικά μεγάλης θερμικής μάζας που περιέχουν (πυρότουβλα)

•  Τα πυρότουβλα μετά αποδίδουν την θερμότητα στο χώρο με την μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας που θεωρείται η πιο υγιεινή μορφή θερμότητας (όπως αυτή που παράγει ο ήλιος)

•  Το πρόβλημα τους είναι ότι παρά τη χρήση τους με μειωμένο τιμολόγιο καταναλώνουν αρκετό ρεύμα

•  Επίσης δεν αποδίδουν άμεσα και γρήγορα τη θερμότητα (τους ανοίγεις τώρα και θερμαίνουν μετά από ώρες)

•  Οι θερμοσυσσωρευτές εκπέμπουν τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία ακτινοβολία τις νυχτερινές ώρες όταν και φορτίζουν για αυτό και πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση τους σε απόσταση <1 μέτρου από κρεβάτια

•  Για την επιλογή θερμοσυσσωρευτή, ελέγξτε τη δυνατότητα του να αποδίδει τη θερμότητα στο χώρο σταδιακά ή όποτε ακριβώς τη χρειάζεστε

Θερμαντικά πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας

•  Όπως και οι θερμοσυσσωρευτές, τα πάνελ παράγουν υπέρυθρη ακτινοβολία μακρού κύματος που θεωρείται η πιο υγιεινή μορφή θερμότητας, ωστόσο, σε αντίθεση με τους θερμοσυσσωρευτές, αποδίδουν άμεσα τη θερμότητα όποτε ακριβώς τη χρειάζεστε

•  Περιέχουν αντιστάσεις και οι επιφάνειες τους είναι επιστρωμένες με ειδικά υλικά (κεραμικά υλικά, πολυαμίδιο άνθρακα, γραφίτη, κρυστάλλους χαλαζία κλπ) που απορροφούν την παραγόμενη θερμότητα και την ακτινοβολούν στο χώρο

•  Η υπέρυθρη ακτινοβολία θερμαίνει απευθείας το σώμα σας και τα αντικείμενα χωρίς να θερμαίνει τον αέρα. Ειδικά τα αντικείμενα με μεγάλη θερμική μάζα (π.χ. τούβλα, κεραμικά πλακάκια) αποθηκεύουν τη θερμότητα και την αποδίδουν σταδιακά στο χώρο

•  Επειδή δεν θερμαίνουν τον αέρα αλλά το σώμα και τα δομικά υλικά, είναι σημαντικό να υπάρχει καλή θερμομόνωση στο σπίτι γιατί αλλιώς όση θερμότητα θα αποθηκεύεται στους τοίχους και την οροφή θα χάνεται γρήγορα στο περιβάλλον

•  Δεν θερμαίνουν τον αέρα και η αίσθηση τους σε ένα κρύο σπίτι είναι ουσιαστικά όπως όταν βρίσκεστε έξω σε μια κρύα μέρα του χειμώνα και ο ήλιος ζεσταίνει το δέρμα και τα ρούχα σας αλλά όχι τον αέρα, ενώ πρέπει να υπάρχει οπτική επαφή με το πάνελ για να σας ζεσταίνει το σώμα. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί την προτιμούν για τοπική θέρμανση και όχι ολόκληρου του σπιτιού

•  Έχουν χαμηλότερο κόστος αγοράς και δεν καταλαμβάνουν μεγάλο ωφέλιμο χώρο σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου

•  Αποδίδουν ομοιόμορφα τη θερμότητα και έχουν μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με τα περισσότερα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης

•  Βοηθούν στην μείωση της υγρασίας στους τοίχους

•  Είναι απλά στην τοποθέτηση και δεν απαιτούν συντήρηση


2) Θέρμανση με καύση


Η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλου, pellets κλπ για την παραγωγή θερμικής ενέργειας γίνεται με τη δέσμευση οξυγόνου και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, μικροσωματιδίων και άλλων ρύπων που συμβάλλουν σημαντικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι επιπτώσεις της προκαλούμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι σε ατομικό επίπεδο μεγαλύτερες όταν η καύση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους με ελλιπή εξαερισμό.

Αν και αγορά ατομικού καυστήρα έχει τα θετικά της, η ύπαρξη περισσότερων καυστήρων σημαίνει την παραγωγή περισσότερων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Καυστήρες – Λέβητες Πετρελαίου

Πετρέλαιο καίγεται στον καυστήρα και θερμαίνει νερό στον λέβητα το οποίο μέσω σωληνώσεων φτάνει στα σώματα καλοριφέρ.

Πλεονεκτήματα
•   Ύπαρξη δικτύου διανομής

Μειονεκτήματα
•   Υψηλό κόστος αγοράς (καυστήρας, λέβητας, σωληνώσεις, καλοριφέρ κλπ)
•   Καταλαμβάνει μεγάλο ωφέλιμο χώρο
•   Υψηλό κόστος λειτουργίας
•   Υψηλό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόστος καυσίμου
•   Ανάγκη συντήρησης
•   Πετρέλαιο μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
•   Ανάγκη προμήθειας μέσω βυτιοφόρων

Καυστήρες – Λέβητες Φυσικού Αερίου

Πλεονεκτήματα
Το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο:
•   είναι προς το παρόν φτηνότερο (~30%)
•   είναι συνεχώς διαθέσιμο και δεν χρειάζεται να το προαγοράσετε και να το αποθηκεύσετε (πληρώνετε όσο χρησιμοποιείτε)
•   χρησιμοποιεί συνήθως καυτήρες και λέβητες νεότερης γενιάς με καλύτερη απόδοση
•   έχει γρηγορότερη απόκριση στη ρύθμιση θερμοκρασίας

Μειονεκτήματα
•   Περιορισμένο δίκτυο διανομής
•   Μηνιαίο πάγιο για την παροχή αερίου
•   Υψηλό κόστος αγοράς (καυστήρας, λέβητας, σωληνώσεις, καλοριφέρ)
•   Υψηλό κόστος λειτουργίας
•   Συνεχώς μεταβαλλόμενο κόστος καυσίμου
•   Ανάγκη συντήρησης
•   Φυσικό αέριο μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας


Καυστήρες – Λέβητες Βιομάζας (ξύλο, pellets κλπ)

Βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό οργανικής προέλευσης αλλά αυτά που χρησιμοποιούνται κυρίως ως καύσιμη ύλη είναι τα ξύλα, τα pellets (πεπιεσμένα κομμάτια από διάφορα φυτικά προϊόντα, πριονίδι κλπ), η βιοαιθανόλη (αλκοόλη που παράγεται από φυτά όπως το ζαχαρότευτλο και το καλαμπόκι) κλπ

Πλεονεκτήματα
•   Η βιομάζα θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί ότι κόβεται μπορεί να ξαναφυτευτεί
•   Υπάρχει δυνατότητα εγχώριας παραγωγής
•   Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης από πετρέλαιο και φυσικό αέριο (επηρεάζεται από την απόδοση του λέβητα και της καύσιμης ύλης)
•   Σχετικά μικρό κόστος λειτουργίας (ανάλογα με το είδος)

Μειονεκτήματα
•   Ανάγκη μεγάλου ωφέλιμου χώρου (καυστήρας-λέβητας + αποθηκευτικός χώρος)
•   Υψηλό κόστος συντήρησης όταν χρησιμοποιούνται pellet ή ξύλα χαμηλής ποιότητας
•   Ανάγκη συνεχούς ανατροφοδότησης (ανάλογα με το είδος της βιομάζας και του καυστήρα)
•   Τακτικό καθάρισμα


Τζάκια και σόμπες βιομάζας (ξύλου, pellets, βιοαιαθανόλης)

Πλεονεκτήματα
•   Η βιομάζα θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην περίπτωση που ξαναφυτεύεται ότι κόβεται.
•   Υπάρχει δυνατότητα εγχώριας παραγωγής
•   Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης από πετρέλαιο και φυσικό αέριο (επηρεάζεται από την απόδοση της καύσιμης ύλης)
•   Αισθητικά όμορφα

Μειονεκτήματα
•   Απαραίτητος ο εξαερισμός και η είσοδος φρέσκου αέρα στο σπίτι
•   Επικινδυνότητα ύπαρξης καυστήρα στο εσωτερικό των κατοικιών
•   Αδυναμία ελέγχου θερμοκρασίας
•   Ανάγκη τακτικής και δύσκολης συντήρησης καπναγωγού, καπνοδόχου, εστίας, τζαμιού κλπ
•   Υψηλό κόστος συντήρησης όταν χρησιμοποιούνται pellet ή ξύλα χαμηλής ποιότητας
•   Ανάγκη συνεχούς τροφοδοσίας
•   Διάφορες καιρικές συνθήκες (υψηλή εξωτερική θερμοκρασία, πολύ αέρα κλπ) μπορεί να δυσκολέψουν την απαγωγή των καυσαερίων (κάπνισμα τζακιού)
•   Ανάγκη χώρου αποθήκευσης

Σόμπες πετρελαίου, κηροζίνης, φυσικού αερίου, ξύλο, πέλετς κλπ

•   Χρησιμοποιούνται για την τοπική θέρμανση συγκεκριμένων χώρων.
•   Αποτελούν συνήθως σχετικά οικονομική επιλογή ωστόσο η ποιότητα τους διαφέρει σημαντικά από μοντέλο σε μοντέλο
•   Προσοχή να έχει ευρωπαϊκή πιστοποίηση CE
•   Απαραίτητος ο εξαερισμός των καυσαερίων
•   Προσοχή στις σόμπες υγραερίου για τυχόν διαρροή

Απλά τζάκια (ανοιχτή εστία)

Σε σχέση με τα υπόλοιπα τζάκια/σόμπες της κατηγορίας, τα ανοιχτού τύπου δεν προτείνονται καθόλου γιατί:

•   Έχουν πολύ μικρή απόδοση 10-30% και καταναλώνουν πολύ καύσιμο
•   Παράγουν πολλούς ρύπους
•   Τραβάνε πολύ φρέσκο αέρα από το σπίτι (απαραίτητο ανοιχτό παράθυρο)
•   Χρειάζονται συνεχή επίβλεψη

Ενεργειακά – θερμοδυναμικά τζάκια / σόμπες

•   Στα ενεργειακά τζάκια η εστία κλείνει με κάποιο πυρίμαχο τζάμι. Έτσι το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα και ο βαθμός απόδοσης τους να φτάνει στο 70-75%

•   Γίνεται οικονομία σε καύσιμο και περιορίζονται οι ρύποι και η απώλεια αέρα από το σπίτι

•   Δεν χρειάζονται συνεχή επίβλεψη

•   Στα θερμοδυναμικά ή οικολογικά τζάκια υπάρχει επιπλέον και μηχανισμός επανάκαυσης των καυσαερίων αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το βαθμό απόδοσης του τζακιού και ελαχιστοποιώντας τους ρύπους

•   Συνήθως υπάρχoυν και γρίλιες στο κάτω μέρος για την είσοδο κρύου αέρα, ο οποίος θερμαίνεται (μέσω αεραγωγών - δεν έρχεται σε επαφή με τα καυσαέρια της εστίας) και βγαίνει από το πάνω μέρος ζεστός στο χώρο

•   Με τη χρήση βεντιλατέρ και αεραγωγών μπορούν να θερμανθούν και γειτονικοί χώροι. Το σύστημα αεραγωγών μέσα στα σπίτια δεν προτείνεται γιατί παράγει θερμό και ξηρό αέρα που ανασηκώνει τη σκόνη στο χώρο, δημιουργώντας προβληματικές συνθήκες άνεσης, ιδιαίτερα για άτομα με αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης είναι δύσκολος ο καθαρισμός των αεραγωγών από σκόνη και μικρόβια

•   Αν ωστόσο επιλέξετε να υπάρχει παροχή θερμού αέρα από το τζάκι, επιλέξτε κάποιο τζάκι στο οποίο ο αέρας αντλείται από έξω (φρέσκος αέρας) και όχι από το εσωτερικό του σπιτιού

Τζάκια βιοαιθανολης

•   Τα τζάκια που καίνε βιοαιθανόλη (υγρό) δεν βγάζουν καπνό και μόνο μικρές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα γι’ αυτό και συνήθως είναι ανοιχτού τύπου και δεν λειτουργούν με καμινάδα
•   Έχουν χαμηλή τιμή πώλησης σε σχέση με τα υπόλοιπα τζάκια και είναι αισθητικά πολύ όμορφα

Τζάκια καλοριφέρ

•   Τα τζάκια καλοριφέρ θερμαίνουν νερό το οποίο διοχετεύεται μέσω κυκλοφορητή στα σώματα των καλοριφέρ
•   Μπορούν να θερμάνουν ολόκληρο το σπίτι
•   Περισσότερο υγιεινή επιλογή από τα τζάκια που θερμαίνουν αέρα

Τζάκια μεγάλης θερμικής μάζας

•   Τα τζάκια μεγάλης θερμικής μάζας (masonry heaters) χτίζονται με κεραμικά υλικά, πυρότουβλα, μάρμαρα και άλλα υλικά μεγάλης θερμοχωρητικότητας

•   Η καύση γίνεται με κλειστή εστία, με μικρή ποσότητα καυσίμου και παράγονται ελάχιστα καυσαέρια από την καμινάδα

•   Ο θερμός αέρας που παράγεται ζεσταίνει τα πυρότουβλα τα οποία αποθηκεύουν τη θερμότητα και την εκπέμπουν με τη μορφή υγιεινής υπέρυθρης ακτινοβολίας για πολλές ώρες αφού σβήσει η φωτιά

•   Συνήθως τα τζάκια μεγάλης θερμικής μάζας καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο και τοποθετούνται στο κέντρο των χώρων

•   Το πρόβλημα τους είναι ότι αφού τα ανάψετε, αργούν λίγο να ζεστάνουν το χώρο (όπως και οι θερμοσυσσωρευτές)

•   Είναι κατά τη γνώμη μας από τους πιο υγιεινούς τρόπους θέρμανσης που υπάρχει από την αρχαιότητα (ρωμαϊκός υπόκαυστος) και είναι πολύ δημοφιλής στις βόρειες χώρες, ωστόσο στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε κάποια εταιρεία να κατασκευάζει τέτοια τζάκια (είναι πολύ ιδιαίτερες κατασκευές που απαιτούν τη σχετική τεχνογνωσία)



Αποσυνδεδεμένος Sofos

  • 9
  • Thanked: 4 times
  • +4/-0
  • ZAXARi Club
Απ: Θέρμανση τι με συμφέρει
« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 01, 2015, 09:35:19 μμ »
3) Θέρμανση με αντλίες θερμότητας

Η θέρμανση με αντλίες θερμότητας είναι κατά πολλούς ο τρόπος θέρμανσης με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος αφού δεν παράγουν θερμότητα αλλά την αντλούν από το περιβάλλον με μικρή σχετικά χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (ανάλογα με τις συνθήκες).

Εξοικονομούν το χώρο (δεν χρειάζεται λεβητοστάσιο και αποθήκευση καυσίμου), δεν δημιουργούν ρύπους καύσης στην κατοικία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ψύξη.

Το μέγεθος που καθορίζει πόσο οικονομική είναι η λειτουργία των αντλιών θερμότητας είναι ο βαθμός απόδοσης τους (C.O.P.), που είναι συνήθως υψηλός (3-6). Για παράδειγμα βαθμός απόδοσης 5 σημαίνει πρακτικά ότι για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρική ενέργειας που καταναλώνουμε, παράγουμε την πενταπλάσια θερμική ενέργεια.

Όσο λιγότερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην πηγή άντλησης θερμότητας (αέρας, νερό, γη) και το θερμικό μέσο των τερματικών μονάδων (π.χ. νερό στα καλοριφέρ) τόσο μικρότερη είναι η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται να δαπανηθεί.
Γι αυτό και οι αντλίες θερμότητας είναι ιδανικές όταν υπάρχουν συστήματα χαμηλής θερμοκρασίας (π.χ. καλοριφέρ μεγάλης επιφάνειας τύπου πάνελ ή ενδοδαπέδια θέρμανση ή fan coils). Τα συστήματα χαμηλής θερμοκρασίας (30-40 βαθμών) απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να θερμάνουν το χώρο σε σχέση με τα παραδοσιακά καλοριφέρ (70-80 βαθμών).

Αντλίες αέρα

•  Οι πιο συνηθισμένες αντλίες θερμότητας είναι οι αντλίες που χρησιμοποιούν τον εξωτερικό αέρα. Είναι ο ποιο οικονομικός τύπος αντλίας, ωστόσο ο βαθμός απόδοσης τους πέφτει σημαντικά, αυξάνοντας την ηλεκτρική κατανάλωση όταν υπάρχει μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά με τον εξωτερικό αέρα

•  Δηλαδή, οι αντλίες θερμότητας αέρα ξοδεύουν πολύ ρεύμα όταν επικρατούν πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες (π.χ. Βόρεια Ελλάδα) ή ρυθμίζουμε το θερμοστάτη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες εσωτερικά

•  Επίσης, οι εξωτερικές μονάδες των αντλιών αέρα καταλαμβάνουν και ωφέλιμο εξωτερικό χώρο, επιβαρύνουν και αισθητικά και είναι ευάλωτες στην κλοπή

•  Οι αντλίες αέρα-αέρα παράγουν θερμό αέρα μέσω fancoils ή αεραγωγών. Αντλίες αέρα-αέρα είναι και τα κλιματιστικά. Τα τύπου inverter έχουν πιο οικονομική λειτουργία

•  Όπως και όλα τα αντίστοιχα συστήματα που θερμαίνουν αέρα δεν θεωρούνται υγιεινά γιατί παράγουν θερμό και ξηρό αέρα που ανασηκώνει τη σκόνη στο χώρο, δημιουργώντας προβληματικές συνθήκες άνεσης, ιδιαίτερα για άτομα με αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα

•  Επίσης έχουν θορυβώδη λειτουργία, θερμαίνουν ανομοιόμορφα το χώρο ενώ απαιτείται τακτική συντήρηση των φίλτρων τους

•  Σε τέτοια συστήματα καλό είναι να υπάρχει και ρύθμιση της υγρασίας αλλά και η δυνατότητα εισόδου φρέσκου αέρα στο χώρο

•  Οι αντλίες αέρα-νερού θερμαίνουν νερό. Αν διαθέτετε τα παραδοσιακά σώματα καλοριφέρ θα χρειαστείτε μια αντλία θερμότητας υψηλής θερμοκρασίας. Αν διαθέτετε καλοριφέρ μεγάλης επιφάνειας τύπου πάνελ ή ενδοδαπέδια θέρμανση θα χρειαστείτε μια αντλία θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας (πιο οικονομικό κόστος λειτουργίας)

Γεωθερμικές αντλίες

•  Οι αντλίες με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης και άρα το μικρότερο κόστος λειτουργίας είναι οι γεωθερμικές, οι οποίες εκμεταλλεύονται τη θερμότητα που υπάρχει στο έδαφος αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης ή σε υπόγεια νερά (η υπόγεια θερμοκρασία παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις σε αντίθεση με τον εξωτερικό αέρα)
 
•  Τα μειονεκτήματα των γεωθερμικών αντλιών είναι το υψηλό κόστος κτήσης και η ανάγκη για ελεύθερο χώρο 40-100 τ.μ. στο οικόπεδο για τις γεωτρήσεις

4) Θέρμανση από τον ήλιο

•  Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης έχουν λειτουργία παρόμοια με αυτή του θερμοσίφωνα, ωστόσο απαιτούν πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια συλλεκτών

•  Το νερό που ζεσταίνεται από τους ηλιακούς συλλέκτες χρησιμοποιείται στα καλοριφέρ

•  Έχουν υψηλό κόστος κτήσης και οικονομική λειτουργία κυρίως όπου υπάρχει καλή θερμομόνωση και σώματα χαμηλής θερμοκρασίας (καλοριφέρ μεγάλης επιφάνειας τύπου πάνελ ή ενδοδαπέδια θέρμανση)

•  Το σύστημα είναι προβληματικό τις ημέρες όπου δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια (οπότε έχει και το περισσότερο κρύο...) οπότε είναι ούτως ή άλλως απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου βοηθητικού λέβητα

5) Θερμομόνωση: Η καλύτερη λύση για την μείωση των εξόδων θέρμανσης

Η εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση των κατοικιών αποτελεί την πιο σίγουρη και οικολογική λύση για την μείωση των εξόδων θέρμανσης καθώς περιορίζει την είσοδο του κρύου στο σπίτι και παράλληλα μειώνει την απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον.

Οι λύσεις θερμομόνωσης ενδείκνυται ιδιαίτερα σε κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1979 όταν και δεν υπήρχε κανονισμός θερμομόνωσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και 50% μείωση των εξόδων θέρμανσης και ψύξης.

Για τις λύσεις θερμομόνωσης υπάρχουν και προγράμματα χρηματοδότησης όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Βασικές λύσεις θερμομόνωσης είναι οι εξής:

•   Θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων και στέγης (20-40 ευρώ / τ.μ.): Αυτή γίνεται εσωτερικά ή εξωτερικά με υλικά όπως ο υαλοβάμβακας, φελλός, πετροβάμβακας, πολυουρεθάνη, περλίτης κλπ

•   Τοποθέτηση στεγανών κουφωμάτων και διπλών τζαμιών (500-1000 ευρώ ανά τμχ): Σε αυτή την περίπτωση μην ξεχνάτε να αερίζετε το χώρο σας τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

•   Θερμομόνωση σωληνώσεων και σωμάτων καλοριφέρ: Απαραίτητη η θερμομόνωση των σωληνώσεων που περνούν από εξωτερικούς χώρους ή χώρους που δεν απαιτείται θέρμανση. Επίσης σε σώματα καλοριφέρ που βρίσκονται σε επαφή με εξωτερικό τοίχο προτείνεται η χρήση ανακλαστήρων.


6) Εναλλακτικές προτάσεις μείωσης εξόδων θέρμανσης

Ντυθείτε πιο ζεστά

Δεν χρειάζεται ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα να κυκλοφορείτε με κοντομάνικα στο σπίτι! Δοκιμάστε να ντυθείτε πιο ζεστά πριν τρέξετε να ανοίξετε το καλοριφέρ η άλλη πηγή θερμότητας.

Χρησιμοποιείστε θερμοστάτη

Χρησιμοποιείστε θερμοστάτες (όταν είναι εφικτό) για να μη λειτουργείτε άσκοπα τις πηγές θερμότητας. Ρυθμίστε τους σε φυσιολογικές θερμοκρασίες (20-22 την ημέρα και 16-18 τη νύχτα). Μην απαιτείτε θερμοκρασίες 25 βαθμών όταν έξω έχει 5.

Εκμεταλλευτείτε τη θερμότητα του ήλιου

Αν το σπίτι σας διαθέτει νότια ανοίγματα, αφήνετε τα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εισέρχεται άφθονη υπέρυθρη θερμότητα από τον ήλιο. Ειδικά στην περίπτωση που έχετε δάπεδα με μεγάλη θερμοχωρητικότητα (π.χ. κεραμικά πλακάκι) η θερμότητα αυτή θα αποθηκεύεται και θα εκπέμπεται και αφού σκοτεινιάσει.

Άλλα παθητικά ηλιακά συστήματα που είναι πιο εύκολα να ενσωματωθούν σε νέες κατοικίες είναι τα ηλιακά αίθρια (εσωτερικοί χώροι με τζάμια στην οροφή) και οι ηλιακοί τοίχοι (με υαλοπίνακα έξω από τον τοίχο που λειτουργούν σαν θερμοκήπια συσσωρεύοντας τη θερμότητα του ήλιου και μεταφέροντας την στο εσωτερικό του κτιρίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να υπάρχει και η δυνατότητα επιλεκτικής σκίασης ώστε να μην υπάρχει ανεπιθύμητη αύξηση της θερμοκρασίας και τους καλοκαιρινούς μήνες.






Αποσυνδεδεμένος slow

  • 27
  • Thanked: 1 times
  • +8/-0
  • ZAXARi Club
Απ: Θέρμανση τι με συμφέρει
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 25, 2015, 09:36:35 μμ »

Να σας πω και εγώ τι έμαθα από πρώτο χέρι για τη θέρμαση.

Για μια πουστιά που μου έπαιξε ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκα να περάσω έναν ολόκληρο χειμώνα με ένα a/c που έπρεπε αναγκαστικά να ζεστάνω με αυτό ένα σπίτι 90 τετραγωνικά.

Αυτό που έβαλα ήταν το = MIDEA MSR1U-24HRDN1-QRC4W 24.000 BTU

Το σπίτι ήτανε στη βόρεια Ελλάδα και πρώτο μπροστά στη θάλασσα. Με μια λέξη ΠΑΓΩΣΑ!!!!!!!!! 

1- Όταν η εξωτερική θερμοκρασία πήγαινε στους τρεις βαθμούς και κάτω σταματούσε να δουλεύει για πάρα πολύ ώρα με αποτέλεσμα να γίνεται το σπίτι πάλι ψυγείο.

2- Ζέστη έκανε μόνο σε ορισμένα σημεία του σπιτιού και αυτή μόνο στην ευθεία του μηχανήματος σε όλα τα άλλα ήτανε σαν να μην υπήρχε τίποτα μέσα στο σπίτι.

3- Έπνιξε όλο το σπίτι στην υγρασία και στην μούχλα.   

4- Έκανε πολύ φασαρία όλη την ώρα που δούλευε και ήτανε σαν να ταξιδεύεις με ένα πλοίο.

5- Ο λογαριασμός από το ρεύμα μου έκοψε πραγματικά τον κώλο.

6- Αναγκαστικά πήρα και 4ρα από αυτά εδώ =  ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΣ ATLANTIC F118 DESIGN 2000W LCD DISPLAY τα οποία είναι πάρα πολύ καλά αλλά το ρεύμα μαζί και με αυτά έκοψε και τον κώλο της γυναίκας μου όχι μόνο τον δικό μου.

7- Τα μαζέψαμε όλα και αλλάξαμε σπίτι.

Συμπέρασμα.

A/C ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ. ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΦΟΡΑΩ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΔΙΝΩ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑΙΝΩ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ όχι κάποιες ώρες και σε κάποια σημεία.




Αποσυνδεδεμένος Sofos

  • 9
  • Thanked: 4 times
  • +4/-0
  • ZAXARi Club
Απ: Θέρμανση τι με συμφέρει
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 28, 2015, 11:17:08 μμ »

Αυτά είναι τα μυστικά για να έχει καλή απόδοση ένα τζάκι.

Το είδος του ξύλου που θα επιλέξουμε για το τζάκι μας παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη λειτουργία όσο και στην απόδοσή του καθώς δεν είναι κατάλληλα όλα τα ξύλα για καύσιμη ύλη.

Άλλα είδη είναι κατάλληλα για προσάναμμα, άλλα είδη είναι κατάλληλα για την κυρίως καύση που θέλουμε να κρατήσει για πολλές ώρες. Επιπρόσθετα, η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από το μέγεθος των καυσόξυλων που επιλέγουμε, καθώς επίσης και από την υγρασία τους.

Τα πιο συνηθισμένα στη χώρα μας είδη είναι η δρυς, η ελιά, η οξιά και το έλατο, ανάλογα με την περιοχή και τη διαθεσιμότητα που υπάρχει. Διαλέγουμε συνεπώς τα καυσόξυλα που επιθυμούμε και τα προμηθευόμαστε έγκαιρα, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο ξερά. Η καλύτερη εποχή είναι το πολύ μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη. Σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκουμε στην αγορά τα πιο ξερά ξύλα. Καλής ποιότητας καυσόξυλα έχουμε κι από άλλα είδη, π.χ. αείφυλλα πλατύφυλλα (πουρνάρι, αριά, κουμαριά) και οπωροφόρα δέντρα (μηλιά, κερασιά, αμυγδαλιά).

Το ξύλο της δρυός προτιμάται στις περισσότερες των περιπτώσεων, διότι αφενός μεν δίνει ωραία φλόγα, χωρίς προβλήματα, και αφετέρου έχει μεγάλη διάρκεια καύσης.

Μεγάλο ρόλο παίζει και η διαθεσιμότητα των καυσόξυλων. Έτσι, στα νησιά μας συνηθίζεται η ελιά, ενώ στις περιοχές που γειτονεύουν με την οροσειρά της Πίνδου η οξιά συναγωνίζεται τις δρύες. Πολύ καλός είναι ο συνδυασμός δύο ειδών, όπως π.χ. οξιά και δρυς, οξιά και ελιά, ελάτη και δρυς, ελάτη και ελιά, γιατί η οξιά και η ελάτη καίγονται γρηγορότερα και ευκολότερα διευκολύνοντας έτσι τη δρυ ή την ελιά που καίγονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται και στην αποθήκευση των καυσόξυλων, τόσο στον τρόπο στοίβαξης, όσο και στη θέση αποθήκευσής τους. Είναι αλήθεια ότι τα καλύτερα καυσόξυλα είναι αυτά που έχουν αποθηκευτεί για διάστημα μεγαλύτερο από 2 χρόνια και έχουν πλήρως ξηραθεί.

Τα ξύλα πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο και η περιεχόμενη υγρασία τους να είναι κάτω από 25%. Είναι αλήθεια ότι σήμερα στην ελληνική αγορά τα καυσόξυλα πωλούνται με υγρασίες 30% έως 70%. Δεν έχει σημασία που άλλαξε ο νόμος, δηλ. να πωλιούνται με τον όγκο (κυβικό). Είναι ψέματα ότι η κατάσταση στην ελληνική αγορά των καυσοξύλων έχει βελτιωθεί.


Ποια είναι τα πιο κατάλληλα είδη ξύλου για το τζάκι;


Ορισμένα είδη ξύλου παράγουν πολύ καπνό και έχουν δυσάρεστη οσμή. Άλλα δεν καίγονται εύκολα με αποτέλεσμα να μην παράγουν την απαιτούμενη θερμότητα. Ανάλογα με το μέγεθος των χώρων που θέλουμε να ζεστάνουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως προσάναμμα ή στα αρχικά στάδια της καύσης μαλακή ξυλεία δηλ. κωνοφόρα, όπως πεύκο ή έλατο που αρπάζουν πολύ εύκολα και δίνουν γρήγορα μεγαλύτερη φλόγα. Έχουν όμως το μειονέκτημα ότι μπορεί να σκάνε. Γι' αυτό συνήθως προτιμάμε πιο κατάλληλο προσάναμμα, π.χ. λεπτά κλαδιά που τοποθετούνται ανάμεσα στα ξύλα για την έναρξη της καύσης ή και πλακέτες προσανάμματος που διατίθενται στο εμπόριο, και μετά στην κυρίως καύση χρησιμοποιούμε σκληρά ξύλα δηλ. πλατύφυλλα όπως δρυς, πουρνάρι, ελιά που έχουν μεγάλο βάρος, είναι πυκνά και καίγονται με ήρεμη φλόγα.

Γενικά, ξύλα με μικρή πυκνότητα επειδή διαθέτουν μεγάλο ποσοστό κενών χώρων άρα και οξυγόνο καίγονται ευκολότερα από ξύλα μεγάλης πυκνότητας. Σ' αυτό βοηθά και η παρουσία του εξαιρετικά εύφλεκτου ρετσινιού. Γι' αυτό ορισμένοι χρησιμοποιούν δαδοποιημένο ξύλο δηλ. ξύλο πεύκου με υψηλή συγκέντρωση ρετσινιού, ως προσάναμμα. Είναι αλήθεια ότι τα πεύκα είναι πολύ επικίνδυνα για κυρίως καύση. Δεν θα πρέπει να καίμε καυσόξυλα πεύκων διότι παραμονεύει ο κίνδυνος της πυρκαγιάς. Πέρυσι στην Ελλάδα είχαμε 75 περιστατικά πυρκαγιών εξαιτίας των τζακιών.

Είναι επίσης αλήθεια ότι η δρυς η ελιά και το πουρνάρι είναι τα καλύτερα καυσόξυλα στην ελληνική αγορά. Φέτος άρχισε να γίνεται πώληση και ξύλων ακακίας από δασικές φυτείες, ως καυσόξυλου, γεγονός που δεν είναι ορθολογικά σωστό μιας και το ξύλο της ακακίας είναι πολύτιμο και είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα για άλλη χρήση.


Πώς μπορούμε να έχουμε καλύτερη απόδοση στο τζάκι μας;



Το τζάκι και η κατασκευή του είναι το πρώτο ζητούμενο. Το τζάκι αποτελεί μία μικρή κατασκευή που πρέπει να είναι καλοσχεδιασμένη, ώστε να τραβά καλά όπως συνηθίζεται να λέμε, ανεξάρτητα από το μέγεθος της φωτιάς. Το πόσο καλά τραβάει το τζάκι επηρεάζεται κι από την επιφάνεια που καταλαμβάνει η φωτιά μέσα στην εστία. Επίσης, είναι χρήσιμο τις πρώτες φορές που θα λειτουργήσουμε το τζάκι να ελέγξουμε πόσο εκτεταμένη φωτιά μπορεί να ικανοποιήσει χωρίς αυτό να καπνίζει.

Σημαντικό, επίσης, είναι ο τύπος της εστίας που έχουμε. Η ποσότητα της θερμικής ενέργειας που δίνει ένα τζάκι εξαρτάται σημαντικά από την εστία, που μπορεί να είναι χτιστή με πυρότουβλα (απόδοση 15%), προκατασκευασμένη με μαντέμι (απόδοση 25%) ή ενεργειακή (απόδοση ως και 85%). Είναι αλήθεια ότι τα ενεργειακά τζάκια προτιμούνται σήμερα, διότι έχουν τη μεγαλύτερη θερμική απόδοση. Ενεργειακά λέμε τα τζάκια που έχουν αεροθάλαμο στο πίσω και κάτω μέρος του χώρου καύσης στον οποίο ανακυκλώνεται και θερμαίνεται ο αέρας του δωματίου, αυξάνοντας έτσι την απόδοση του τζακιού. Ρόλο παίζει και η επιλογή της πόρτας του τζακιού που πρέπει να είναι άριστης ποιότητας για να απομονώνει τον αέρα. Εννοείται ότι τα καυσόξυλά μας πρέπει να είναι ξερά. Η θερμότητα που δίνει το τζάκι εξαρτάται βέβαια από το είδος και το μέγεθος των καυσόξυλων που χρησιμοποιούμε, αλλά επιπρόσθετα εξαρτάται κι από τον τρόπο τοποθέτησής τους στην εστία. Αυτό είναι ένα μυστικό στην επιτυχία της καλής φωτιάς. Δεν πρέπει τα ξύλα να είναι στριμωγμένα μεταξύ τους για να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας ανάμεσά τους και να τα τροφοδοτεί με το απαραίτητο για την καύση οξυγόνο.

Τέλος είναι μεγάλη αλήθεια ότι το ξύλο ως καυσόξυλο δεν γίνεται και δεν μπορεί να αντικαταστήσει εξ' ολοκλήρου βασικές καύσιμες ύλες, όπως φυσικό αέριο, pellets κ.ά., αλλά μόνο να παίξει συμπληρωματικό ρόλο. Γι' αυτό στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (Δ. Ευρώπη, Β. Αμερική) κυρίαρχο καύσιμο είναι σήμερα το φυσικό αέριο (με ελάχιστες επιβλαβείς εκπομπές και άριστη καύση), ενώ στην Ευρώπη αναμένεται ότι τα pellets θα ξεπεράσουν σε παραγωγή τις επόμενες δεκαετίες πολλά από τα συμβατικά καύσιμα με εκτιμώμενη παραγωγή πάνω από 100 εκατ. τόνοι.




Αποσυνδεδεμένος slow

  • 27
  • Thanked: 1 times
  • +8/-0
  • ZAXARi Club
Απ: Θέρμανση τι με συμφέρει
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 11, 2017, 12:28:03 πμ »



Το κόστος της θέρμανσης κατά την χειμερινή περίοδο είναι ένα από τα θέματα που συχνά προβληματίζει τους πολίτες της χώρας.



Μάλιστα ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και διαχειριστής της ιστοσελίδας 4myhouse.gr,Αναστάσιος Γιόβας αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι, όλοι οι τρόποι θέρμανσης έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.



«Ένα από τα πλεονεκτήματα του πετρελαίου είναι ότι θερμαίνει τους τοίχους μέσω ακτινοβολίας και είναι υγιεινός τρόπος θέρμανσης για τους κατοίκους του σπιτιού. Ωστόσο, το κόστος του είναι υψηλό και παράλληλα τα καλοριφέρ καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο σπίτι. Για να εξοικονομήσει κανείς χρήματα θα μπορούσε να εγκαταστήσει σύστημα αντιστάθμισης, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ή θερμοστατικές κεφαλές, οι οποίες τοποθετούνται σε κάθε σώμα ξεχωριστά και με τις οποίες μπορεί κανείς να ρυθμίζει τη θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου», διευκρινίζει ο κ. Γιόβας.



Ενώ όσον αφορά το θέμα του κλιματιστικού, ο ίδιος επισημαίνει ότι στα συν είναι η δυνατότητα χρήσης του για τη θέρμανση ενός μόνο δωματίου και στα πλην ότι ξηραίνει την ατμόσφαιρα.



Εν συνεχεία αναφέρεται στην χρήση του τζακιού λέγοντας ότι, εκτός από τη ρομαντική ατμόσφαιρα που δημιουργεί, έχει κυρίως μειονεκτήματα καθώς θερμαίνει μόνο τον κοντινό του χώρο και ρυπαίνει το περιβάλλον των πόλεων με καρκινογόνα μικροσωματίδια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εκτίμησης κόστους.







Υπολογισμός για σπίτι 50 τετραγωνικών (εργένης)





Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σπίτι έχει ανάγκη 7.000 θερμίδες (cal) για να θερμανθεί. Αυτό αντιστοιχεί σε 8.140 kwh (1 KW/h= 860 kcal/h). Σε όλα τα παρακάτω παραδείγματα θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη η εγκατάσταση και υπολογίζουμε μόνο το κόστος του καυσίμου. Ανάλογα με το καύσιμο, θα ξοδέψει κανείς σε ένα χειμώνα τα παρακάτω:





Πετρέλαιο: Θα χρειαστεί 760 λίτρα πετρελαίου, γιατί κάθε λίτρο πετρελαίου μας δίνει 10,71 kwh (υποθέτουμε απόδοση 90%). Το κόστος είναι περίπου 722 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου (0,95 ευρώ ανά λίτρο).



Φυσικό αέριο: Η τρέχουσα τιμή είναι 0,056 ευρώ/kwh. Για 8.140 kwh, το κόστος είναι περίπου 456 ευρώ.



Κλιματιστικό: Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες το κλιματιστικό μας (έστω inverter με συντελεστής απόδοσης 3,7), θα χρειαστεί να καταναλώσει 8.140 kwh / 3,7 = 2.200 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 19 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 418 ευρώ.




Αντλίες θερμότητας: Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες, η αντλία (έστω συντελεστής απόδοσης 3), θα χρειαστεί να καταναλώσει 8.140 kwh / 3 = 2.713 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 19 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 515 ευρώ.



Ενεργειακό τζάκι: Η θερμογόνος δύναμη του ξύλου είναι 4,5 kw/Kg και αν υποθέσουμε βαθμό απόδοσης του ενεργειακού τζακιού 75%, τότε από κάθε κιλό ξύλου παίρνουμε 3,375 kw. Για να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες, θα χρειαστούν 2.412 κιλά ξύλο. Με τις τρέχουσες τιμές (γύρω στο 65 ευρώ/κυβικό ή 150 ο τόνος), θα μας κοστίσει 360 ευρώ.




Κλασσικό τζάκι: Αυτό έχει βαθμό απόδοσης 25%, οπότε το κόστος του είναι το τριπλάσιο από το ενεργειακό, δηλαδή 1.080 ευρώ.







Υπολογισμός για σπίτι 120 τετραγωνικών (οικογένεια)





Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σπίτι έχει ανάγκη 17.000 θερμίδες (cal) για να θερμανθεί στην ίδια θερμοκρασία με το σπίτι των 50 τετραγωνικών. Επειδή όμως υποθέτουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης, θα αυξήσουμε τη θερμοκρασία και τις ώρες λειτουργίας. Έστω ότι απαιτούμε 23.700 kwh. Σε όλα τα παρακάτω παραδείγματα θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη η εγκατάσταση και υπολογίζουμε μόνο το κόστος του καυσίμου. Ανάλογα με το καύσιμο, θα ξοδέψει σε ένα χειμώνα τα παρακάτω:



Πετρέλαιο: Θα χρειαστεί 2.213 λίτρα πετρελαίου, γιατί κάθε λίτρο πετρελαίου μας δίνει 10,71 kwh (υποθέτουμε απόδοση 90%). Το κόστος είναι περίπου 2.102 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου (0,95 ευρώ ανά λίτρο).



Φυσικό αέριο: Η τρέχουσα τιμή είναι 0,056 ευρώ/kwh. Για 23.700 kwh, το κόστος είναι περίπου 1.327 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου.



Κλιματιστικό: Για να μας αποδώσει 23.700 κιλοβατώρες το κλιματιστικό μας (έστω inverter με συντελεστής απόδοσης 3,7), θα χρειαστεί να καταναλώσει 23.700 kwh / 3,7 = 6.405 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 19 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 1.217 ευρώ.



Αντλίες θερμότητας: Για να μας αποδώσει 23.700 κιλοβατώρες, η αντλία (έστω συντελεστής απόδοσης 3), θα χρειαστεί να καταναλώσει 23.700 kwh / 3 = 7.900 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 19 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 1.501 ευρώ.



Ενεργειακό τζάκι: Η θερμογόνος δύναμη του ξύλου είναι 4,5 kw/Kg και αν υποθέσουμε βαθμό απόδοσης του ενεργειακού τζακιού 75%, τότε από κάθε κιλό ξύλου παίρνουμε 3,375 kw. Για να μας αποδώσει 23.700 κιλοβατώρες, θα χρειαστούν 7.022 κιλά ξύλο. Με τις τρέχουσες τιμές (γύρω στο 65 ευρώ/κυβικό ή 150 ο τόνος), θα μας κοστίσει 1.053 ευρώ.



Κλασσικό τζάκι: Αυτό έχει βαθμό απόδοσης 25%, οπότε το κόστος του είναι το τριπλάσιο από το ενεργειακό, δηλαδή 3.159 ευρώ.




Αποσυνδεδεμένος magos

  • 14
  • Thanked: 4 times
  • +2/-0
  • ZAXARi Club
Απ: Θέρμανση τι με συμφέρει
« Απάντηση #6 στις: Δεκέμβριος 11, 2017, 12:29:53 πμ »

Δεν αναφέρει ένα από τους ποιο σημαντικούς παράγοντες, πόσο ο ήλιος βλέπει το σπίτι ανεξάρτητα από το αν είναι ανοιχτά τα πατζούρια, δηλαδή τον προσανατολισμού του σπιτιού, την ύπαρξη ή όχι άλλων όμορων κτιρίων ή λόφων, βουνών που σκιάζουν.


Δεν αναφέρει ότι αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, το μέρος έχει πολύ υγρασία και η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι εκτεθειμένη στον άερα τότε το μηχάνημα θα κάνει συνέχεια αντίστροφους κύκλους για να λιώνει τον πάγο που θα δημιουργείτε και το κόστος υπερδιπλασιάζεται.


Δεν αναφέρει ότι το κόστος της κιλοβατώρας υπερδιπλασιάζεται μετά από κάποιο όριο. Δεν υπολογίζει σωστά την θέρμανση από το πετρέλαιο, 90% απόδοση ή 95% έχει ο καυστήρας που ζεσταίνει τον λέβητα όμως οι περισσότερες απώλειες είναι από τους σωλήνες που μεταφέρουν το νερό και οι οποίοι πολύ σπάνια έχουν επαρκή μόνωση, δεν αναφέρεται καθόλου στην υπερδιαστασιολόγηση του λέβητα όταν υπάρχει αυτόνομη θέρμανση και δεν ανάβουν όλοι τις ίδιες ώρες ή υπάρχουν κλειστά σπίτια, πχ αν υπάρχουν αμόνωτοι σωλήνες για τέσσερεις ορόφους ή αν ανάβει κάποιος μόνος του ένα λέβητα για 25 διαμερίσματα τότε το κόστος υπερδιπλασιάζεται.


Επίσης ο τρόπος που αναλογίζεται το κόστος του πετρελαίου ανά διαμέρισμα είναι μία απλουστευμένη προσέγγιση που κάποιους ρίχνει κάποιους ευνοεί και αυτό συνδιάζεται με συστήματα που απέχουν πολύ από το τέλειο με συχνό αποτέλεσμα κάποιο διαμέρισμα να μην έχει το ίδιο καυτά σώματα με ένα άλλο.


Το ενεργειακό τζάκι για να έχει απόδοση 75% θα πρέπει να κάνει και κυκλοφορία ζεστού αέρα και όχι να ζεσταίνει μόνο τον χώρο εκεί δίπλα του. Πέρα από αυτές τις λεπτομέρειες πολύ καλό άρθρο, επειδή όμως όλοι πλέον καίνε ότι νάναι στα τζάκια τους το μεγαλύτερο κόστος σχετικό με την θέρμανση θα είναι οι χημειοθεραπίες και οι ακτινοβολίες που θα κάνουν τα παιδιά της πόλης μόλις μεγαλώσουν λίγο.....




Αποσυνδεδεμένος Vlakas

  • 10
  • +18/-3
  • ZAXARi Club
Απ: Θέρμανση τι με συμφέρει
« Απάντηση #7 στις: Δεκέμβριος 11, 2017, 12:32:00 πμ »
Είναι αστείο να βγάζουμε έτσι μια λύση που δυστυχώς μερικοί άνθρωποι θα την λάβουν υπόψιν τους. Το παράδειγμα για ένα σπίτι 50 - 120 τμ μέτρων θα έπρεπε να ξεκινά από το που βρίσκεται αυτό το σπίτι και με τι προσανατολισμό.

Δεν είναι το ίδιο ένα σπίτι μέσα στον αστικό σχεδιασμό με ένα σπίτι εκτός αυτού. Όπως και αν αυτό το σπίτι είναι Βορινό και κατ' επέκταση στο σύνολο του δέχεται περισσότερο το βόριο άνεμο, από ένα άλλο με άλλο προσανατολισμό.

Όσο άφορα τέλος την λύση, οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Αρκεί να επιλέξουμε ένα σύστημα ενεργείας που θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με την περίπτωση μας που να συνέφερε οικονομικά είτε αυτή είναι καύση (πετρέλαιο, αέριο) είτε Ηλεκτρική ενεργεία είτε γεωθερμία η ότι άλλο.

Αποσυνδεδεμένος nio

  • 11
  • Thanked: 7 times
  • +1/-0
Απ: Θέρμανση τι με συμφέρει
« Απάντηση #8 στις: Δεκέμβριος 11, 2017, 12:34:55 πμ »
Σε ότι αφορά στη θέρμανση το ζητούμενο στην κατανάλωση είναι η άνεση, η ποιότητα της και τέλος το συνδυασμένο κόστος.
Σε αυτή τη βάση δε μιλάμε για θέρμανση και άνεση των φτωχών του 30% του Ελληνικού λαού.
Εδώ, μιλάμε για οικονομικη συνθήκη και στα όρια της επιβίωσης.
Τότε, για τους νότια της λ.χ. Λάρισας η οικονομική θέρμανση είναι μέσω κλιματιστικού.
Για τους βόρεια αντίστοιχα ένας συνδυασμός κλιματιστικού και θέρμανσης λέβητα.
Για τους χωρικούς, βιομάζα και λέβητας η τζάκι λέβητας.
Για τους οικονομικά ικανούς, κανονικη γεωθερμία

Αποσυνδεδεμένος slow

  • 27
  • Thanked: 1 times
  • +8/-0
  • ZAXARi Club
Απ: Θέρμανση τι με συμφέρει
« Απάντηση #9 στις: Δεκέμβριος 11, 2017, 12:37:15 πμ »
Εφόσον μιλάμε για άνεση και ποιότητα, τότε αποκλείουμε το κλιματιστικό!!

Αποσυνδεδεμένος prionidi

  • 11
  • +0/-0
  • ZAXARi Club
Απ: Θέρμανση τι με συμφέρει
« Απάντηση #10 στις: Δεκέμβριος 11, 2017, 01:10:41 πμ »
Πάνε οι εποχές που ζεσταίναμε τα σπίτια μας.Τώρα πια τα σώματα του καλοριφέρ είναι μόνο διακοσμητικά.