ZAXARi Club

Τα σύγχρονα αγάλματα

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος SiRoPi

  • 5
  • Thanked: 2 times
  • +1/-0
Τα σύγχρονα αγάλματα
« στις: Μάιος 04, 2015, 07:27:30 μμ »


Την ώρα που οι ηλίθιοι Έλληνες έπιαναν το Μάη κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, οι Γερμανοί έπιαναν το νόημα της σύγχρονης επαναστατικότητας. Την ώρα που η τσίκνα από το σουβλάκι και το λουκάνικο έσπαγε τη μυρωδιά των ανθισμένων αγρών σε Εύβοια, Χαλκιδική κι Αργολίδα, στο Βερολίνο η μεταλλική ζέστη που αντανακλά ο χαλκός έσπαγε τη μονοτονία της καθημερινότητας.


Την Παρασκευή, την Πρωτομαγιά δηλαδή, ο γλύπτης Νταβίντε Ντορμίνο παρουσίασε τη δουλειά του στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου. Τρία αγάλματα, οι μορφές του Έντουαρντ Σνόουντεν, του Τζούλιαν Ασάνζ και της Τσέλσι Μάνινγκ, πάνω σε καρέκλες να ατενίζουν το κενό, με παγερό βλέμμα. Υπάρχει και μία τέταρτη καρέκλα, «για σας το κοινό», όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.


Για τους μη γνωρίζοντες, ο Σνόουντεν είναι ο Αμερικανός τεχνικός υπολογιστών, ο οποίος εργαζόταν στη CIA και στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ και είναι αυτός που διέρρευσε στον Τύπο, το 2013, απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρακολούθησης πολιτών κι επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Ασάνζ είναι εκ των βασικών εγκεφάλων του Wikileaks, του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες από ανώνυμες πηγές. Η Μάνινγκ γεννήθηκε ως Μπράντλεϊ Μάνινγκ πριν αλλάξει φύλο μέσα στις φυλακές, στις οποίες βρίσκεται καταδικασμένη για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία.


Έτσι είναι. Για τον δυτικό κόσμο, όπου η τεχνολογία κι ο ψηφιακός αλφαβητισμός αποτελούν κομβικά σημεία της παιδείας και της καθημερινότητας, οι Σνόουντεν, Ασάνζ και Μάνινγκ είναι ήρωες. Στον διαδικτυακό χωροχρόνο, οι τρεις τους είναι ό,τι περίπου ο Φλέμινγκ για τη φυσιολογία και την ιατρική. Ό,τι ο Μαραντόνα για το ποδόσφαιρο, ό,τι ο Παγκανίνι για τη μουσική. Επαναστάτες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας του τομέα τους, που έδωσαν άλλη διάσταση στην έννοια της ελευθερίας και της πληροφορίας στο χαοτικό περιβάλλον του ελεγχόμενου ίντερνετ. Κάποτε υποπτευόσουν πως σε παρακολουθούσαν, τώρα έχεις τα έγγραφα που το αποδεικνύουν και που εξηγούν το πώς και το γιατί.


Την ίδια ώρα, αν βγεις στη γύρα στην Αριστοτέλους, στη Γλυφάδα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, οπουδήποτε στην Ελλάδα ζήτημα είναι αν θα βρεις 6-7 άτομα που να ξέρουν τα ονόματα Σνόουντεν, Ασάνζ, Μάνινγκ. Ακόμη λιγότερα από αυτά θα ξέρουν το story πίσω από τα τρία επώνυμα.


Κάπου είναι λογικό κι αναμενόμενο αυτό. Βλέπετε, έχουμε μια κυβέρνηση που εισήγαγε την έννοια τεχνοφασισμός για να μποϊκοτάρει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα ΑΕΙ, στους χώρους δηλαδή που θα έπρεπε να συντελείται τεχνολογικός οργασμός. Και πιο πριν είχαμε μια κυβέρνηση που ο πρωθυπουργός της έλεγε για τον κύριο Γκούγκολ και έταζε δωρεάν wi-fi σε όλη την επικράτεια, μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό. Και όλοι αυτοί οι ανίκανοι βολευτές μας δεν ξέρουν καν να κάνουν ακόμα ηλεκτρονική ψηφοφορία στη βουλή.Το project Anything to Say δεν είναι μόνιμο. Η έκθεση με τα αγάλματα θα μετακινείται από πόλη σε πόλη. Δείτε το εξαιρετικό, επίσης, site για το project.

http://anythingtosay.com

http://anythingtosay.com/content